Vojska Srbije će nadoknaditi štetu pričinjenu tokom vježbi na Pešteru

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović je naglasio kako vježbe koje su održane na Pešteru nisu bile usmjerene protiv Bošnjaka.

Nebojša Stefanović: Ne razumijem taj bijes (Tanjug)

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je u srijedu da Vojska Srbije popravi sve što uništi tokom vježbi na bilo kom poligonu, pa i na vojnom poligonu na Pešteru, te naglasio da vježbe koje su održane na Pešteru nisu bile usmjerene protiv Bošnjaka.

Komentirao je negativne komentare iz regije po pitanju vojne vježbe na Pešteru i rekao da se “često neke zemlje u našem komšiluku brinu kada naša vojska jača”.

“Osim ako nisu planirali da urade nešto protiv Srbije, pa vide da neće moći, ne razumem taj bes”, kazao je Stefanović za beogradsku TV Prva, prenosi Tanjug.

Pojasnio je da Pešter nije vojni poligon od prije dvije godine, već od prije 50 godina, ako ne i više, te da na njemu niko ne živi, već da pet-šest porodica ima određene katune, gdje odvode stoku na ispašu, a postoje i košnice s pčelama.

‘Nije usmjereno protiv Bošnjaka’

“Poligon Pešter ranije je pripadao vojsci, deo [javnom preduzeću] Srbija šumama, a restitucijom je deo vraćen vlasnicima. Nemamo drugi poligon gde možemo da imamo takve vežbe, vojska sve plati što je propalo. Sa pet ili šest porodica smo razgovarali, trebalo je ranije, ali šteta će biti nadoknađena, a to nije usmereno protiv Bošnjaka”, rekao je Stefanović.

Na pitanje dokle je stigla istraga smrti Dejana Stojkovića koji je preminuo tokom priprema za vojnu vježbu na Pešteru, Stefanović je kazao da istragu sada vodi Tužilaštvo i da će sve biti saopćeno javnosti kada se utvrde sve okolnosti.

Još jednom je demantirao da su vojnici okrenuli leđa starješini u znak protesta zbog toga, navodeći da se takve stvari u vojsci ne dešavaju.

Izvor: Agencije