Lajčak: Jedini dogovor Vučića i Kurtija jeste da nastave dijalog

Premijer Kosova je uoči nastavka dijaloga izjavio da Kosovo može nastaviti funkcionirati i bez priznanja Srbije.

Aleksandar Vučić i Albin Kurti sastali su se 15. juna u Briselu, kada nije bilo saglasnosti o najvažnijim temama (EPA)

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak rekao je danas u Briselu da je tokom sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem postignut “mali napredak”.

“Sastanak je bio težak i pokazao je veoma različite pristupe dvije strane normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Posljedica toga je vrlo malo napretka postignutog danas”, rekao je Lajčak nakon sastanka.

Dodao je da je razgovarano o nekoliko konkretnih prijedloga, ali da je jedini zaključak da će dijalog biti nastavljen.

Pregovarači će se, kako je naveo, sastajati jednom mesečno kako bi pripremali sastanke na najvišem nivou.

Vučić i Kurti su se dogovorili da se pregovori nastave u septembru, izvijestila je novinska agencija Beta.

“Za EU je bitno da se naglasi da evropska budućnost za Srbiju i Kosovo zavisi od normalizacije njihovih odnosa i zbog toga očekuje od obje strane da rade zajedno, da prevaziđu prošlost i riješe tekuće probleme među sobom”, dodao je Lajčak.

Vučić i Kurti su se sastali danas u Briselu u sklopu nastavka dijaloga Srbije i Kosova uz učešće visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella i specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka.

Glasnogovornik: Bilo je napretka

Glasnogovornik EU-a Peter Stano je ranije ocijenio da je cilj dijaloga “uzajamno prihvatljiv konsenzus i kompromis kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa” između Srbije i Kosova.

Premijer Kosova je uoči nastavka dijaloga izjavio da Kosovo može nastaviti funkcionirati i bez priznanja Srbije i da Vlada koju on predvodi odbija to priznanje dobiti tako što će ga “platiti” teritorijom ili funkcionalnošću.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Od tada traju diplomatski napori Srbije da spriječi prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Ovo je drugi sastanak između Srbije i Kosova od izbora Albina Kurtija za premijera Kosova. Dvojica lidera sastala su se i 15. juna u Briselu, kada, prema riječima učesnika dijaloga, nije bilo saglasnosti o najvažnijim temama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO