Srbija: Do sada izolovano osam slučajeva zaraze delta varijantom korona virusa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u Srbiji do sada izolovano osam slučajeva zaraze delta varijantom korona virusa, ali da ih sigurno ima više.

pPndemija virusa se neće zaustaviti dok ne bude 80 posto vakcinisanih kako u svijetu, tako i u Srbiji, rekao Lončar (EPA)

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je u toj zemlji do sada izolovano osam slučajeva zaraze delta varijantom korona virusa, ali da ih sigurno ima više, javlja Anadolija.

Kako je naveo u Beogradu, pandemija virusa se neće zaustaviti dok ne bude 80 posto vakcinisanih kako u svijetu, tako i u Srbiji.

Prema njegovim riječima, od izbijanja pandemije do danas, inspekcija je uradila 400.000 nadzora, kontrolisano je milion putnika, 120.000 njih je stavljeno pod zdravstveni nadzor.

Napisano je više od 5.000 kazni i podneto je 1.285 prekršajnih naloga.

Zahtjev da nevakcinisani sami plaćaju liječenje

Sasvim je logičan zahtjev ljekara da nevakcinisani građani sami plaćaju dio troškova liječenja od korona virusa, jer ima dovoljno vakcina, a mogu i da biraju koju će, izjavio Zlatibor Lončar, prenosi Tanjug.

On je rekao da takav zahtjev ne bi imao smisla da država nije obezbjedila dovoljno vakcina za sve građane, i ukazao da građani ne razmišljaju o troškovima liječenja jer znaju da to država plaća.

“Zdravstveni radnici sa razlogom to kažu da bi podigli svest ljudi, imate one koji ne veruju ni u koronu, ni u vakcinu, a kad se razbole znaju da će država sve da plati. Da ste se vakcinisali, najverovatnije ne biste bili u bolnici. Ovako, niti se pridržavaju mera, niti su se vakcinisali pa su došli u bolnicu i očekuju da sve država pokrije”, kaže Lončar.

Izvor: Agencije