U Beogradu zapaljene svijeće za žrtve Srebrenice, desničari vrijeđali

U blizini se okupila i grupa od oko 30 desničara koja je puštala nacionalističku muziku, uključujući i pjesme posvećene Ratku Mladiću.

Skup je održan u parku ispred sjedišta predsjednika Srbije (Anadolija)

Predstavnici nevladinih organizacija upalili su večeras u Beogradu svijeće za žrtve genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Skup je održan u parku ispred sjedišta predsjednika Srbije, javila je Anadolija.

Dok je trajalo paljenje svijeća, u blizini se okupila i grupa od oko 30 desničara koja je puštala nacionalističku muziku, među kojima i pjesme posvećene Ratku Mladiću, osuđenom za genocid u Srebrenici, i donijela transparent “Ratko Mladić – srpski heroj” i “Hag – Laž”.

Skup obezbeđivale jake policijske snage, a bila je prisutna i policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Uvrede Nataši Kandić

Na skupu, na kojem su se okupili predstavnici Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava, Inicijative “Ne davimo Beograd” i “Žena u crnom”, istaknut je transparent “Nikome se ne ponovilo”.

U jednom trenutku, dok su paljene sveće, desničari su prišli i preko kordona policije dobacivali uvrede osnivačici FHP-a Nataši Kandić.

Desničari su preko kordona policije dobacivali uvrede osnivačici FHP-a Nataši Kandić (Anadolija)

Kada su aktivisti približli transparent “Nikome se ne ponovilo”, desničari su skandirali imena haških osuđenika Ratka Mladića i Radovana Karadžića i “Srebrenica nije genocid”.

Danas je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari obilježena 26. godišnjica genocida u Srebrenici i obavljen ukop još 19 žrtava.

Izvor: Agencije