Albanija kupuje turske borbene dronove Bayraktar TB2

Odobrenje u Parlamentu Albanije je izglasano nakon posjete albanskog ministra unutrašnjih poslova Cucija i vojnih zvaničnika Turskoj.

Ovu bespilotnu borbenu letjelicu od ranije posjeduju Azerbejdžan, Katar i Ukrajina (EPA)
Ovu bespilotnu borbenu letjelicu od ranije posjeduju Azerbejdžan, Katar i Ukrajina (EPA)

Albanija je posljednja u nizu država koje su zainteresirane za borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB2 turske proizvodnje, prenose turski mediji i navode kako se lista klijenata proizvođača ovog drona Baykar stalo povećava.

Ističe se kako ovu bespilotnu borbenu letjelicu od ranije posjeduju Azerbejdžan, Katar i Ukrajina, te kako će uskoro biti isporučeni i Poljskoj u skladu sa nedavno potpisanim dogovorom, piše Daily Sabah.

„Borbeni dron je koristila turska vojska u Siriji i u Libiji, u raznim ulogama – od neutraliziranja neprijateljskih sistema zračne odbrane do osiguravanja aerodroma. Koristila ga je i vojska Azerbejdžana kada je nanijela težak udarac armenskim snagama u Nagorno-Karabahu“, navodi ovaj list i dodaje kako su rezultati djelovanja letjelice otvorili vrata izvozu u druge države.

Posjeta proizvodnom pogonu

Albanski interes za kupovinu Bayraktar TB2 dronova je postao zvaničan nakon što je Parlament ove države izdvojio dodatni budžet veći od osam miliona dolara za takvu akviziciju.

Odobrenje je izglasano nakon posjete albanskog ministra unutrašnjih poslova Bledara Cucija i vojnih zvaničnika Turskoj.

Nakon posjete proizvodnom pogonu Bayraktara u Istanbulu, Cuci je kazao kako bi njegova država bila zainteresirana za kupovinu ovih letjelica.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO