Ministri članica G7 protiv podrivanja integriteta BiH

Promjene granica na Balkanu predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Promjene granica nisu rješenje za izazove s kojima se suočavavaju zemlje u regionu, poručeno je (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja članica G7 su nakon dvodnevnog sastanka u Londonu u zajedničkoj izjavi potvrdili posvećenost sigurnosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naglašavamo važnost unapređenja neophodnih unutrašnjih reformi, posebno vladavine prava, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala, nezakonitog finansiranja i korupcije”, navodi se u izjavi zemalja članica G7.

Predstavnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država potvrdili su podršku formalnom otvaranju pregovora o pristupanju Evropskoj uniji s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Također podržavaju daljnji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica G7 pozivaju Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz pomoć EU i da u potpunosti normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Pozdravljena kandidatura Schmidta

U zajedničkoj izjavi dotakli su se i špekulacija o promjenama granica na Zapadnom Balkanu po etničkim linijama, navodeći kako su neopravdane i “nisu rješenje za izazove s kojima se suočavavaju zemlje u regionu”.

“Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve strane u Bosni i Hercegovini da se slože i provedu izborne i ograničene ustavne reforme, provedu presude Evropskog suda za ljudska prava”, ističe se u izjavi u kojoj je također pozdravljena kandidatura Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

U Londonu je 4. i 5. maja održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja grupe G7, najznačajnijih industrijskih zemalja. Ovo je prvi put od početka pandemije da su se ministri vanjskih poslova zemalja G7, koju čine Velika Britanija, Njemačka, SAD, Francuska, Italija, Japan i Kanada, sastali licem u lice.

Izvor: Agencije