SPC dostavila Vladi Crne Gore Nacrt Temeljnog ugovora

Nezadovoljna ranijim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti kojeg je Crne Gore usvojila krajem 2019, SPC je odgovorila višemjesečnim protestima.

Svećenici i časne sestre Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori sudjeluju na protestnom skupu u Podgorici u Crnoj Gori 2019. godine, protiveći se novom zakonu o vjeri (EPA)

Srpska pravoslavna crkva (SPC) dostavila je Vladi Crne Gore Nacrt Temeljnog ugovora i on će biti u potpunosti usaglašen između Vlade i SPC-a uvažavajući pravni poredak države i kanonsko i organizaciono ustrojstvo SPC-a, saopšteno je kasno sinoć iz kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

Predsjednik Vlade, dodaje se u saopštenju, u stalnoj je komunikaciji sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

“Nacrt ugovora koji je usvojio Sveti arhijerejski sinod dostavljen je Vladi Crne Gore, a Vlada će sa svoje strane ubzo zvanično odgovoriti, nakon što utvrdi da li su sve odredbe nacrta ugovora u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Ugovor će biti predstavljen javnosti i potpisat će ga patrijarh srpski Porfirije i premijer Krivokapić”, dodaje se u saopštenju kojeg je prenijela novinska agencija Beta.

Porfirije i administrator Mitropolije crnogorsko primorske Joanikije saopštili su ranije sadržaj Temeljnog ugovora usaglašen i da je preostalo samo njegovo potpisivanje.

Patrijarh Porfirije izjavio je da je s premijerom Zdravkom Krivokapićem postignuta saglasnost da nakon vaskršnjih praznika bude potpisan Temeljni ugovor između države Crne Gore i SPC-a u Crnoj Gori.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je da sadržaj Temeljnog ugovora države Crne Gore i SPC-a u Crnoj Gori, neće biti poznat javnosti sve dok ne bude potpisan.

Joanikije je objasnio da se na istovjetan način postupalo i prilikom sklapanja ugovora sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama. On je rekao da je Nacrt ugovora već spreman.

Mediji su objavili da je Ugovor, navodno još 11. aprila, predat premijeru Krivokapiću, nakon što je Sinod Srpske pravoslavne crkve izmijenio prvobitnu verziju teksta koju je uradila Vlada Crne Gore.

Opozicija – javnost treba biti upoznata sa sadržajem dokumenta

Crnogorska opozicija zahtijeva da javnost bude upoznata sa sadržajem dokumenta prije potpisivanja, sumnjajući da bi njime mogli biti ugroženi nacionalni i državni interesi.

I partija URA, potpredsjednika vlade Dritana Abazovića, zatražila je da taj dokument prije potpisivanja bude predstavljen javnosti.

Prethodna Vlada Crne Gore bila je u ozbiljnom sukobu sa SPC-om zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je trebalo da reguliše imovinska pitanja vjerskih objekata.

Nezadovoljna Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je Skupština Crne Gore usvojila krajem 2019, SPC je pokrenula višemjesečne masovne protestne litije, koje je podržavala većina stranaka sadašnje vlasti. Nakon formiranja Vlade, nove vlasti su promijenile sporni zakon.

Izvor: Agencije