Air Serbia počinje testiranje digitalnog pasoša IATA-e

Nova aplikacija pomoći će putnicima da organizuju putovanja u skladu sa zahtjevima država.

Aplikacija će prvi put biti testirana u srijedu na letu za Cirih, saopšteno je (EPA)

Air Serbia počinje testiranje IATA digitalnog pasoša, a aplikacija će prvi put biti testirana na letu iz Beograda za Cirih u srijedu 28. aprila, saopšteno je iz te kompanije.

Objašnjeno je da aplikacija pomaže putnicima da organizuju putovanje u skladu sa zahtjevima država vezanim za COVID-19 ili vakcinaciju.

Zato su putnici na relaciji Beograd – Cirih pozvani da preuzmu aplikaciju IATA Travel Pass, kreiraju nalog sa profilnom fotografijom i informacijama o pasošu i unesu podatke o letu.

Nakon toga, objašnjavaju iz kompanije, putnik dobija informaciju kakav je test neophodan za ulazak u Švicarsku, a zatim zakazuje termin za testiranje na Institutu Torlak.

Zelena oznaka za putovanje

Rezultati testa su, nakon pristizanja, vidljivi u IATA Travel Pass aplikaciji, koja upoređuje uslove za putovanje sa unijetim podacima putnika i rezultatima testa i svi koji ispunjavaju uslove dobijaju zelenu oznaku za putovanje.

Putnicima se savjetuje da tokom perioda testiranja ipak sa sobom nose odštampanu kopiju rezultata testa iz Torlaka, jer vlasti u Švicarskoj to mogu zahtijevati.

Testiranje se provodi u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za aviosaobraćaj (IATA) i Institutom za virusologiju, vakcine i serume Torlak.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO