Vjosa Osmani: Preispitat ćemo dijalog Kosova i Srbije

Predsjednica Kosova i šef njemačke diplomatije Heiko Maas usprotivili su se ideji promjene granica na Zapadnom Balkanu.

Nećemo ulaziti u rizik promjene granica ili izmjene Ustava Kosova, rekla je predsjednica Kosova (EPA)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je u četvrtrak s njemačkim šefom diplomatije Heikom Maasom razgovarala o dijalogu Kosova i Srbije, liberalizaciji viza za državljane Kosovca, upravljanju pandemijom i nabavci anticovid vakcina.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini je kazala da se dijalog sa Srbijom prije nastavka mora preispitati te kako se svi do sada postignuti sporazumi moraju ponovo razmotriti, prenosi Anadolija.

“Nećemo ulaziti u rizik promjene granica ili izmjene Ustava Kosova, što bi defunkcionaliziralo Kosovo”, rekla je Osmani, istakavši da Kosovo očekuje da se proces dijaloga završi recipročnim priznanjem.

Usprotivila se ideji promjene granica na Zapadnom Balkanu te takve ideje nazvala opasnom avanturom.

Maas je izjavio da je vlada Njemačke svjesna da je liberalizacija viza važna za građane Kosova, kao i da je Kosovo ispunilo sve uslove.

Maas: I dijalog o promjeni granica je opasan

Obećao je da će se Njemačka angažirati da se liberalizacija viza dogodi što prije za Kosovo, kao i priznanje vozačkih dozvola.

Međutim, istakao je da su bilateralni odnosi Kosova i Srbije i dalje glavna prepreka za rješavanje problema.

“Izrazio sam našu podršku procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije posredstvom Evropske unije. Čuo sam i teme koje su važne za građane Kosova i to ću prenijeti specijalnom izaslaniku EU-a za dijalog Miroslavu Lajčaku”, rekao je Maas.

“Podvlačim jasno da ideje koje su u posljednje vrijeme iznesene da se kompleksna socijalno-politička pitanja mogu riješiti iscrtavanjem graničnih linija na kartama smatramo ne samo nerealnim, nego i jako opasnima. Sam dijalog o tome smatramo opasnim i nadamo se da će i posljednji pokušaj bez obzira odakle dolazio ubrzo završiti u fijokama i biti dio dosjea prošlosti”, naglasio je šef njemačke diplomatije.

Heiko Maas se sastao i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i sa ministricom vanjskih poslova Donikom Gervalla (EPA)

Maas se sastao i s premijerom Kosova Albinom Kurtijem te s ministricom vanjskih poslova Donikom Gervalla, koja ga je dočekala na aerodromu pri dolasku na Kosovo.

Nakon Kosova, Maas će posjetiti Srbiju.

Izvor: Agencije