Barnier: Stvarne posljedice Brexita tek se sada osjećaju

Michel Barnier, francuski konzervativac, bivši ministar i evropski povjerenik, zauzima se za dublju integraciju evropskih država.

Bivši glavni evropski pregovarač za Brexit, Michel Barnier (EPA)
Bivši glavni evropski pregovarač za Brexit, Michel Barnier (EPA)

Bivši glavni evropski pregovarač za Brexit, Michel Barnier, rekao je da se tek sada počinju osjećati stvarne posljedice britanske odluke da napusti Evropsku uniju, godinama nakon referenduma 2016.

Navodeći promjene koje je Brexit donio od 1. januara, kada je nakon isteka prijelaznog razdoblja Brexit definitivno stupio na snagu, Barnier je rekao da su trgovinske barijere, ograničenja kretanja za građane i vize za rad neizbježni.

„Stvarne posljedice referenduma tek sada počinju dopirati do mnogih ljudi”, rekao je Barnier na skupu u Švicarskoj putem video veze iz Pariza. „Stvarnost, koju mogu svi vidjeti, je to da Brexit znači povratak trgovinskih barijera koje nisu postojale prije 47 godina”, rekao je, navodi Reuters a prenosi Hina.

Smanjen izvoz hrane i pića

Izvoz hrane i pića iz Britanije u EU smanjio se u januaru za 75,5 posto, objavila je britanska Federacija za hranu i pića, pripisujući veći dio te brojke barijerama nakon Brexita.

Britanska vlada kaže da je trgovina s EU-om pogođena pandemijom COVID-a 19 i problemima s kojima se poduzeća susreću u prilagodbi novim carinskim pravilima, a očekuje da će se to s vremenom poboljšati.

Barnier je također istaknuo da britanski i evropski građani više nemaju pravo na slobodno kretanje na britanskom odnosno evropskom teritoriju, navevši kao primjer muzičare koji moraju ishoditi radne dozvole.

Kazao je da je Brexit lekcija i za Evropsku uniju, koja mora pokazati svojim građanima da Unija koristi svima i da nije distancirana i indiferentna birokracija kako je često prikazuju pobornici Brexita.

‘Jesmo li se dobro razumjeli’

Barnier je branio svoje rezultate u pregovorima o Sporazumu o razdruživanju EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva koji je potpisan u januaru 2020. te Sporazumu o trgovini koji je sklopljen 24. decembra prošle godine, premda se pita jesu li se on i glavni britanski pregovarač David Frost doista razumjeli.

„Uspjeli smo postići sporazum (o trgovini) iako još uvijek nisam posve siguran da smo se dobro razumjeli svo vrijeme”, rekao je Barnier, pripisavši to „određenom stajalištu o Evropi i podjeli nacionalnog suvereniteta”.

Frosta se smatra arhitektom britanske strategije za „tvrdi Brexit” s trgovinskim sporazumom ograničenog dosega.

Barnier, francuski konzervativac, bivši ministar i evropski povjerenik, zauzima se za dublju integraciju evropskih država.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO