BiH vrhunac epidemije očekuje za 15 dana

Novih 590 osoba zaraženo je korona virusom u Hrvatskoj, a u Biosni i Hercegovini 621 u posljednja 24 sata.

Opet imamo neku vrstu vanrednog stanja, kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić (Armin Durgut / PIXSELL)

Zaraza korona virusom u Bosni i Hercegovini ubrzano se širi, no dok ljekari u petak upozoravaju da se vrhunac novog vala očekuje u iduće dvije sedmice, u zemlji još traju rasprave o tome kako nabaviti vakcine, koje je do sada stiglo tek u simboličnim količinama.

U Bosni i Hercegovini je tačno prije godinu dana potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom, a do sada je u toj zemlji zaraženo više od 160.000 ljudi, dok je umrlo više od 5.100 osoba, prenosi Hina.

“Opet imamo neku vrstu vanrednog stanja”, kazao je u petak predsjednik Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, koji je u Sarajevu okupio predsjednike vlada deset kantona i ministre zdravstva na dogovor o tome kako ubrzati nabavku vakcina.

Federacija Bosne i Hercegovine do sada je dobila tek 10.000 doza vakcina, i to kao donaciju iz Srbije, a Novalić je kazao kako je jasno da je država entitete prepustila same sebi.

Zaključak je kako sada valja uspostaviti operativno tijelo koje bi na sebe preuzelo posao nabavke vakcina.

U BiH još 28 preminulih od COVID-19

Bosna i Hercegovina je ranije, posredstvom mehanizma COVAX, naručila 1,23 miliona doza vakcina zapadnih proizvođača, a kako ništa od toga još nije isporučeno, sada se pokušava direktno pregovarati s tim proizvođačima.

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovin u međuvremenu je odobrila vakcine Astra/Zeneca, koje je toj zemlji donirala susjedna Srbija.

Iz Agencije je saopćeno da je izvršena provjera ruske vakcine Sputnik V i vakcine Astra/Zeneca i da je utvrđeno da ispitani uzorci odgovaraju deklariranom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara.

Time su se, navodi se, stekli uslovi da obje vakcine mogu biti primijenjene u procesu imunizacije stanovništva.

Zdravstvene vlasti u petak su registrirale još 621 osobu pozitivnu na korona virus, od 3.024 testiranih, a preminulo je 28 ljudi.

U četvrtak je u ovoj državi registrirano 910 pozitivnih, od 4.232 testiranih, dok je preminulo 26 osoba.

U Srbiji 4.071 zaraženih

U Srbiji je u posljednja 24 sata broj novih slučajeva korona virusa porastao na 4.071 od 15.774 testirana uzorka, a preminulo je 17 pacijenata.

Na respiratorima se nalazi 166 pacijenata, prenosi Tanjug.

Od početka pandemije registrirano je ukupno 478.878 slučajeva COVID-19, testirane su 3.018.254 osobe, a od posljedica infekcije preminulo je 4.525 pacijenata.

U Srbiji su dosad date ukupno 1.613.682 vakcine, a broj revakcinsanih je 592.903.

Šest žrtava u Hrvatskoj

Novih 590 osoba zaraženo je korona virusom, a šest ih je umrlo u Hrvatskoj u posljednja 24 sata, objavio je u petak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Trenutno je u ovoj državi aktivno 3.609 slučajeva zaraze, na bolničkom liječenju su 744 pacijenta, od kojih na respiratoru njih 76, prenosi Hina.

Od 25. februara 2020. godine, kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, evidentirane su 245.462 osobe zaražene korona virusom, od kojih je 5.570 umrlo.

Ukupno su se oporavile 236.283 osobe, od kojih 533 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14.812 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.373.877 osoba, od toga 5.429 u posljednjem danu.

Kontrole na granicama Slovenije

Zbog opasnosti od unošenja novih varijanti korona virusa, Slovenija će od ponedjeljka, 8. marta, provoditi pojačani nadzor i zaoštriti uvjete za ulazak u zemlju na granici s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Od 15. marta svi koji u Sloveniju budu ulazili kao dnevni ili sedmični radni migranti morat će pokazati negativni test na korona virus, ne stariji od sedam dana, što do sada nisu morali, a bili su oslobođeni i obaveznog karantina.

Negativni test na korona virus morat će imati i osobe koje povremeno prelaze granicu zbog brige o osobama, stranci koji imaju zemlju u Sloveniji, kao i osobe koje ulaze zbog obrazovanja.

Pojačan nadzor na kontrolnima tačkama

Sve te kategorije do sada su bile izuzete od karantina ili obaveznog sedmičnog testiranja, prenosi Hina.

Ulazak u Sloveniju iz Austrije od ponedeljka će biti moguć preko četiri veća granična prelaza koji će biti otvoreni 24 sata, a ostali će raditi skraćeno vrijeme, rekao je ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs.

Dodao je kako će na kontrolnim tačkama s Italijom, Austrijom i Mađarskom slovenska policija od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor.

Izvor: Agencije