Kurti ima četiri principa za dijalog sa Srbijom

Može postojati zajednica opština u planinama Rugova, Šar planini ili rijeci Lepenac, ali ne može postojati zajednica opština zasnovana na etnicitetu, smatra premijer Kosova.

Ono o čemu bi se trebalo razgovarati bez pripreme je pitanje nestalih, kaže Albin Kurti (EPA)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da bi se dijalog sa Srbijom trebao zasnivati na četiri principa, od kojih je kao prvi naveo priznanje nezavisnosti Kosova, ali je odbacio razgovor o zajednici srpskih opština (ZSO).

Kao ostale principe je naveo da Srbija treba prizna zločine počinjene na Kosovu, da se dijalog zasniva na “jednakosti obje strane” i da korist od dijaloga imaju građani, a ne političari.

Kurti je to rekao u razgovoru za Fondaciju za otvoreno društvo Kosova te dodao da su to četiri principa kojima bi se, kako smatra, trebalo rukovoditi dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Prishtina Insight.

Beograd ima arhive o nestalima

Nova Vlada Kosova morat će procijeniti situaciju prije nastavka dijaloga, koji bi se trebao dobro pripremiti, kako bi se izbjegao novi neuspjeh.

“Ono o čemu bi se trebalo razgovarati bez pripreme je pitanje nestalih. Srbija ima podatke koji mogu pomoći u rješavanju sudbine nestalih. U Beogradu imaju podatke i arhive o tome”, tvrdi Kurti.

Govoreći o ZSO-u, kazao je da svaka organizacija mora biti u skladu s Ustavom Kosova i odbacio razgovor o formiranju ZSO-a.

“Može postojati zajednica opština u planinama Rugova, Šar planini ili rijeci Lepenac, ali ne može postojati zajednica opština zasnovana na etnicitetu”, rekao je Kurti.

Izvor: Agencije