Obustavljen postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice u slučaju Koverta

Crnogorski sud je obustavio krivični postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića u predmetu poznatom kao ‘Koverta’.

Predstavnici nove vlasti u Crnoj Gori oštro su kritizirali odluku Višeg suda o obustavljanju postupka protiv Stijepovića (Al Jazeera)

Crnogorski sud je obustavio krivični postupak protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića u predmetu poznatom kao “Koverta”.

Taj proces pred Višim sudom u Podgorici pokrenut je kada je odbjegli biznismen Duško Knežević u januaru 2019. godine objavio snimak na kojem se vidi da je Stijepoviću dao kovertu sa novcem, prenosi Beta.

Viši sud je potvrdio optužnicu protiv Kneževića i još pet osoba zbog istog krivičnog djela i zbog pranja novca u saizvršilaštvu.

Snimak je objavljen početkom 2019. godine i doveo je do velikih protesta građana. Stijepović je u međuvremenu optužen za pranje novca u saizvršilaštvu.

Glasnogovornica Višeg suda Aida Muzurović kazala je agenciji Beta rekla da rješenje o obustavljanju postupka nije pravosnažno i da postoji mogućnost žalbe Apelacionom sudu.

Novac u koverti

Afera je izbila kada je Knežević objavio snimak na kojem Stijepoviću predaje kovertu uoči izbora 2016. godine, uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura.

Knežević je tvrdio da je novac dao za finansiranje tada vladajuće Demokratske partije socijalista na osnovu dogovora sa njenim predsjednikom Milom Đukanovićem. Stijepović je naveo da je riječ o novcu koji je Knežević konvertirao iz dolara u eure na šalterima svoje banke.

DPS je priznala da joj je Knežević donirao novac. Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je DPS prekršila zakon, naložila toj partiji da novac vrati u budžet i kaznila je maksimalnom novčanom kaznom od 20.000 eura.

Kneževića Tužilaštvo sumnjiči da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je državu u nekoliko slučajeva oštetila za više stotina miliona eura. On živi u Londonu.

Predstavnici nove vlasti u Crnoj Gori oštro su kritizirali odluku Višeg suda o obustavljanju postupka protiv Stijepovića.

Izvor: Agencije