Džidić: Inzkov zahtjev znak jače uloge međunarodne zajednice u BiH

Visoki predstavnik međunarodna zajednice u BiH zatražio poništavanje odlikovanja osobama osuđenim za ratne zločine.

Za nadati se da će vlast u RS-u ispoštovati zahtjeve međunarodne zajednice (Al Jazeera)
Za nadati se da će vlast u RS-u ispoštovati zahtjeve međunarodne zajednice (Al Jazeera)

Zahtjev Visokog predstavnika u BiH čelnicima entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini da ukinu odlikovanja osuđenim za ratne zločine izvršni direktor Balkanske istraživačke mreže vidi kao jasan pokazatelj veće angažiranosti međunarodne zajednica u BiH posljednjih mjeseci.

„Mislim da je pismo nastavak određene angažiranije politike od strane Ureda visokog predstavnika u BiH, koju viđamo u proteklih nekoliko mjeseci, a vezano za zabranu negiranja genocida i ratnih zločina“, rekao je Al Jazeeri Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a čiji novinari intenzivno prate suđenja za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i regiji tokom rata devedesetih.

Džidić je podsjetio da je već krajem prošle godine sa studentskog doma na Palama također pod pritiskom međunarodne zajednice skinuta ploča prvom predsjedniku RS-a, Radovanu Karadžiću, osuđen za ratne zločine, a entitetska vlada RS-a nije objavila ni dugo najavljivani izvještaj o Srebrenici i Sarajevu, koji je trebao biti odgovor na presude Međunarodnog suda u Hagu, jer je najveće političko i vojno rukovodstvo tog entiteta osudio za genocid i druge zločine tokom rata u BiH.

Bosna i Hercegovina ni 25 godina nakon rata nema zakon o zabrani negiranja genocida i drugih zločina, dok se neki osuđenici za ratne zločine slave kao heroji, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, prvog predsjednika RS-a i generala vojske RS-a, obojica osuđeni za genocid u Srebrenici pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu.

Rok od tri mjeseca

Visoki predstavnik međunarodna zajednice u Bosni i Hercegovini zatražio je od Narodne skupštine Republike Srpske u srijedu da u roku od tri mjeseca poništi odlikovanja koje je taj entitetski parlament dodijelio osobama osuđenim za ratne zločine, kao odgovor na veličanje osuđenih za ratne zločine i njihovu javnu glorifikaciju .

Visoki predstavnik Valentin Inzko u pismu koji je uputio čelniku NSRS-a Nedjeljku Čubriloviću navodi da su među nagrađenim skupštinskim odlikovanjima svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS-a, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci tokom sukoba „šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“, rekao je Inzko.

Veličanje ratnih zločinaca direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve, naveo je Inzko u pismu NSRS-u.

Rok koji je Visoki predstavnik dao čelnicima NSRS-a da ukinut odlikovanja osuđenim za ratne zločine je kraj aprila, no u pismu nisu navedene sankcije ukoliko odluka Visokog predstavnika ne bude ispoštovana.

‘Skidanje ploče Karadžiću je pozitivan primjer’

Inzko u pismu čelnike NSRS-a ohrabruje da ukinu odlikovanja osuđenim za ratne zločine na način kako je ukinuta ploča sa studentskog doma na Palama Radovanu Karadžiću, podsjećajući na riječi njemačkog ministra vanjskih poslova Heikoa Maasa da u Evropskoj uniji nema mjesta za veličanje ratnih zločinaca.

Džidić kaže kao se nada da će angažiranija uloga međunarodne zajednice u BiH na pitanjima tranzicijske pravde doprinijeti pomirenju među građanima u zemlji koja je prije dvije i po decenije izašla iz rata, koji je odnio oko 100.000 života.

„Za nadati se da ćemo nakon pritiska međunarodne zajednice imati i adekvatnije odgovore od strane vlasti u Republici Srpskoj, u smislu poštivanja tih zahtjeva“, rekao je Džidić.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO