CG: Tri osobe uhapšene, krivična prijava protiv Gjeloshaja

Građani podgoričke opštine Tuzi, u kojoj žive pretežno Albanci, blokirali su međunarodni put iz protesta zbog epidemioloških mjera.

Tri osobe uhapšene su nakon jutrošnje kontrole tri ugostiteljska objekta u Tuzima zbog sumnje da su počinile krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopštio je državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Vukas Radonjić.

Radonjić je, povodom današnjih dešavanja u Tuzima, izdao obavezujući nalog policiji da podnese krivičnu prijavu i protiv predsjednika Opštine Tuzi Nika Gjeloshaja zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo pozivanje na otpor, prenose Tanjug pozivajući se na podgoričke Vijesti.

Kako se navode, Radonjić je izdao nalog i protiv vršioca dužnosti načelnika Komunalne policije Tuzi Redžepa Cunmulaja i jednog komunalnog policajca zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo pozivanje na otpor putem pomaganja.

“Dežurni državni tužilac je dao obavezujući usmeni nalog policiji i da, nakon što su se okupljeni građani Tuzi razišli, obavi kontrolu ugostiteljskih objekata, radi utvrđivanja da li postupaju po naredbama Ministarstva zdravlja, te službeno dokumentuje svako nepostupanje i preduzme neophodne radnje radi dokazivanja krivičnog djela protiv zdravlja ljudi i krivičnog gonjenja učinilaca”, zaključio je Radonjić.

Građani podgoričke opštine Tuzi, u kojoj žive pretežno Albanci, predvođeni predsjednikom Nikom Gjeloshajem blokirali su ranije danas međunarodni put iz protesta zbog epidemiološke mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata u toj i još nekoliko crnogorskih opština, koja je na snagu stupila jutros.

Smatraju da je takva mjera za Tuzi donijeta iz političkih razloga i revanšizma vlade nakon sto su na centralom trgu nedavno bile istaknute zastave Kosova i Albanije.

Kako je jutros javila Beta, okupljeni građani koje je prevodio predsjednik opštine Gjeloshaj nisu dozvoljavali policiji da priđe i da ih zatvori.

“Pozvaću građane da pruže otpor ovom dešavanju. Blokiraćemo međunarodni put. Ovo je odmazda premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića jer sam ih prozvao zato što nisu čestitali dan državnosti Kosova. Čekamo premijera da objasni zašto smo diskriminisani”, rekao je Gjeloshaj novinarima.

On je sinoć objavio da će svi ugostiteljski objekti u toj opštini u četvrtak biti otvoreni jer je odluka o zatvaranju, kako je ocijenio, politički motivisana.

U okviru strožijih mjera koje su jučer donijete u Crnoj Gori, od danas se zatvaraju lokali u Tuzima, Danilovgradu i Baru.

Nadležni su između ostalog odlučili da zabrane rad ugostiteljskih objekata u Tuzima i Danilovgradu iako u tim opštinama nije veliki broj oboljelih.

Formiran predmet protiv Gjeloshaja

Prethodnih dana veliki broj građana Podgorice je išao u te opštine, koje su blizu, jer su u Podgorici zatvoreni ugostiteljski objekti.

Na pitanje zašto smatra da je riječ o političkoj odluci, Gjeloshaj je za RTCG kazao da niti u jednoj drugoj opštini koja ima isti broj oboljelih nije donijeta odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata.

„Nezvanično sam čuo da je odluka donijeta jer dio građana Podgorice dolazi na kafu u Tuzima. To nije problem Opštine Tuzi, već institucija”, rekao je Gjeloshaj.

On tvrdi da odluka koju je donio nije nezakonita i da je u skladu s ovlaštenjima predsjednika opštine.

Podgoričko tužilaštvo formiralo je sinoć predmet protiv Gjeloshaja nakon što je objavio na Facebooku da ugostiteljski objekti neće biti zatvoreni.

Izvor: Al Jazeera i agencije