Sud u Beogradu: Ispunjeni uslovi za izručenje Darka Eleza BiH

BiH Eleza traži zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.

BiH traži izručenje Darka Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja zbog krivičnog djela organiziranog kriminala (Anadolija)
BiH traži izručenje Darka Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja zbog krivičnog djela organiziranog kriminala (Anadolija)

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Darka Eleza (40) Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.

Glasnogovornica suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je sud odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015., 2017., 2018. i 2019. godine.

Tim rješenjem odbijen je dio molbe BiH za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih djela izvršenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između Srbije i BiH.

U svakom slučaju, sudovi su pravosnažno odlučili da Elez bude izručen BIH, a u skladu sa procedurom, konačnu odluku o izručenju donijet će ministarica pravde Maja Popović.

Elez se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

‘Teška krivična djela na području BiH’

Mediji ga u Srbiji spominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

BiH traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog djela organiziranog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području BiH, među kojima su ubistva počinjena “metodama mafijaških likvidacija”, 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju u koje je Tanjug imao uvid.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO