U Sloveniju od subote mogu vakcinisani i oni koji su preboljeli COVID-19

Ova odluka odnosi se samo na državljane i rezidente članica Evropske unije i Schengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije, Slovenija će ublažiti epidemijske mjere (EPA)

Ulazak u Sloveniju od subote će biti moguć bez karantina ili predočenja negativnog testa na korona virus za one koji su vakcinisani sa dvije doze vakcine protiv COVID-19, one koji su COVID-19 preboljeli te o tome imaju potvrdu liječnika, odlučila je slovenska Vlada.

To je promjena u odnosu na dosadašnji režim, po kojem su bez negativnog testa ili obavezujućeg karantina u Sloveniju mogle ulaziti samo neke kategorije ljudi poput radnika-dnevnih migranata iz susjednih država, onih koji u zemlju ulaze zbog školovanja, u okviru policijske ili vojne saradnje, diplomata s pasošima i slično, prenosi Hina.

Od trenutka kad su preboljeli COVID-19 ne smije proći više od šest mjeseci, a od vakcinisanja drugom dozom vakcine mora proći najmanje 14 dana.

To je u četvrtak potvrdio na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Odluka važi samo za državljane EU članica

Ulazak u zemlju na osnovu prirodne imunizacije onih koji su preboljeli COVID-19 ili su vakcinisani sa dvije doze, pa su isto tako imuni, odnosi se samo na državljane i rezidente članica Evropske unije i Schengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država.

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na korona virus, na njima će se od ponedjeljka moći skijati s negativnim testom, ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.

Moći će skijati i oni koji su preboljeli COVID-19 ili se protiv bolesti vakcinisali sa dvije doze, njima se pola godine neće biti potrebno testirati i trebaju liječničku potvrdu kojim dokazuju da su vakcinisani, odnosno da su preboljeli COVID-19.

Ublažavanje mjera

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedjeljka smjeti opet raditi sve trgovine,  ukida se zabrana kretanja među općinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola.

Otvaraju se sve trgovine i uslužne djelatnosti do 100 metara radne površine, s tim da u njima bude osigurano 30 metara za pojedinog kupca odnosno klijenta, dok će manje trgovine primati samo po jednog kupca.

Ukida se i dosadašnja obaveza predočivanja negativnog testa na korona virus za kupce u nekim specijaliziranim trgovinama.

Policijski sat i dalje na snazi

Opet se dopušta i ograničen rad studenata i profesora na fakultetima te održavanje ispita, vježbi  i seminara s najviše deset sudionika.

Uredba o policijskom satu, odnosno zabrani napuštanja kuće ili stana noću, ostaje i dalje na snazi, bit će ukinuta kad se situacija dodatno popravi, bilo za cijelu zemlju ili neke regije, kazao je ministar unutrašnjih poslova, pozvavši na oprez i posebno upozorivši na opasnost pojave novih sojeva korona virusa.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata, sa 26.270 brzih i PCR testova zajedno, potvrđeno 1.385 novih zaraza korona virusom, a preminulo je još deset osoba.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO