COVID-19: U Hrvatskoj potvrđen omikron soj

U Sloveniji je korona virusom zaraženo još 775 osoba, u Hrvatskoj 728, a u Bosni i Hercegovini 267 osoba.

Stanje u bolnicama u Sloveniji i dalje je teško (EPA)

U Sloveniji je u posljednja 24 sata zaraza korona virusom potvrđena kod 775 ljudi, što je za trećinu manje nego prije sedam dana, a stagnira i broj hospitaliziranih, iako je stanje u bolnicama i dalje teško i dužnosnici pozivaju na oprez.

“Čeka nas još mnogo posla, a stanje je u bolnicama i dalje teško. Zbog ovolikog broja hospitaliziranih od COVID-19 ne bi se moglo adekvatno tretirati ranjene u slučaju veće prirodne katastrofe ili saobraćajne nesreće”, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar, dodavši da su bolnice i zdravstvo na rubu izdržljivosti.

Upozorio je kako na postojećim restrikcijama i mjerama treba ustrajati ako se želi da za vrijeme Božića i novogodišnjih praznika dođe do barem djelomične normalizacije stanja, prenosi Hina.

U posljednja 24 sata je sa 1.857 testiranja potvrđeno 775 infekcija, uz visok udio pozitivnih testova od 41,7 posto, prosjek zaraza u jednom danu pao je na 1.772 slučaja u zadnjoj sedmici, 14-dnevna incidencija spustila se na 1.362 zaražena na 100.000 stanovnika, a vakcinisano je 54,9 posto cijele populacije, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Prema novom podatku nacionalnog Instituta za javno zdravlje, u državi je 28.698 aktivnih slučajeva zaraze, pa je prvi put nakon više od mjesec broj aktivno zaraženih pao na manje od 30.000.

U bolnicama je danas 1.050 COVID pacijenata, od čega 265 na intenzivnim odjelima, dok je još 14 oboljelih u posljednja 24 sata umrlo.

U Hrvatskoj preminula još 51 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 728 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrla je 51 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 25.567, među njima su 2.444 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 326 pacijenata.

U samoizolaciji su trenutno 23.453 osobe, prenosi Hina.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je kako je kod dvije osobe potvrđen omikron soj korona virusa, obje osobe nemaju teški oblik bolesti, a njihovi kontakti su pod nadzorom.

“Sada već imamo preko pola zemalja Europske unije koje su objavile da imaju omikron soj, a isto tako i preko pola saveznih država SAD-a. Dakle, omikron je već širom svijeta, i mi imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron soj”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Bernard Kaić kazao je da su oboljeli bili sudionici jednog poslovnog skupa, pa postoji mogućnost da je neko sa tog skupa bio izvor, jer su na njemu bili i stranci.

Kontakti zaraženih su pod nadzorom, poručio je.

U Bosni i Hercegovini 267 novozaraženih

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata testirano je ukupno 1.512 uzoraka, od kojih je 267 bilo pozitivno na COVID-19.

Preminule su ukupno 33 osobe, prenosi Fena.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo entiteta Federacija Bosne i Hercegovine prijavljeno je ukupno 1.313 uzoraka, od kojih je 238 bilo pozitivno na korona virus.

U istom vremenskom periodu preminulo je 16 osoba.

Na području bh. entiteta Republika Srpska izvršеnо је tеstirаnjе 140 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 26 оsоba.

U istom vremenskom periodu Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS-a priјаvljеno je 16 smrtnih slučајеvа.

U Brčko distriktu registrirana su tri nova slučaja zaraze virusom korona, a ukupno je testirano 59 uzoraka.

Preminula je jedina osoba.

Nove mjere na Kosovu

Na Kosovu su stupile na snagu nove mjere protiv širenja zaraze korona virusom.

Sve osobe koje ulaze na teritoriju Kosova moraju posjedovati potvrdu o potpunoj vakcinaciji; ako je osoba vakcinisana samo jednom dozom bit će joj potreban negativan RT-PCR test ili dokaz da je preležala COVID-19, prenosi Tanjug.

Od 3. januara 2022. godine sve osobe koje ulaze na Kosovo moraju imati dokaz o potpunoj vakcinaciji.

Kako bi bila podstaknuta vakcinacija, mobilni timovi bit će raspoređeni na aerodromu u Prištini i na kopnenim ulazima na Kosovo.

Zaposleni u javnim i privatnim ustanovama, putnici u javnom prevozu, učenici i studenti, posjetioci tržnih centara i ugostiteljskih objekata morat će imati dokaz da su potpuno vakcinisani ili da su primili jednu dozu vakcine, uz negativan PCR test.

Nošenje maske i dalje je obavezno, a kretanje je zabranjeno od ponoći do 5:00 sati ujutro.

Ugostiteljski objekti mogu raditi do 23:00 sata, a “živa” muzika je zabranjena nakon 21:30 sati.

I dalje je zabranjen rad noćnih klubova.

Osnovci i srednjoškolci pohađat će nastavu, dok će univerziteti raditi sa 50 posto kapaciteta, a studenti će morati imati dokaz o vakcinaciji ili negativan test da bi ušli u školske objekte.

Izvor: Agencije