Dodik za ‘Welt’: Njemačka šefica diplomatije nema pojma o našem životu

Žao mi je što Christian Schmidt mora proći kroz sve ovo, ali nikako ne možemo dozvoliti da nam neko nameće zakone samo zato što je dobra osoba, rekao je Milorad Dodik.

Dodik je rekao kako ne želi otcjepljenje, nego zaštitu Ustava Bosne i Hercegovine (AP)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u posljednje vrijeme se suočava s optužbama da pokušava podijeliti zemlju. Zbog tih težnji mu nova ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock želi uvesti sankcije.

U intervjuu za njemački list Welt Dodik kaže kako se ne slaže s tim, ističući kako Baerbock “nema pojma o našem životu jer nikad nije bila ovdje”.

“Znam šta znači početak mandata i znam da nova ministrica ima svoje ambicije. Meni se uvođenje sankcija ne čini primjerenim za njemačku demokratiju. Zašto bi Njemačka ili bilo koja druga država trebala vladati našom državom? Vlada treba da radi sa demokratski izabranim zvaničnicima.

Na ovu funkciju sam izabran sa 60 posto glasova, a ministrica predstavlja stranku koja nije najveća u Njemačkoj. Možda joj je potreban brz uspjeh i misli da ovdje može nešto postići. Ali uspjeh se mjeri na kraju, a ne na početku. Ona nema pojma o našem životu, nikad nije bila ovdje”, rekao je Dodik.

Veći dio intervjua Dodik je posvetio razgovoru o visokom predstavniku Christianu Schmidtu, prenosi portal Klix.

O Schmidtu i Dejtonskom sporazumu

Dodik je rekao da Dejtonski sporazum predviđa da visokog predstavnika moraju imenovati potpisnici, među kojima je i Republika Srpska, a potvrditi ga Vijeće sigurnosti UN-a.

“Ništa od toga se nije dogodilo. Žao mi je što gospodin Schmidt mora proći kroz sve ovo. Ali nikako ne možemo dozvoliti da nam neko nameće zakone samo zato što je dobra osoba. Ali dobra je osoba i moja majka, to je najbolja osoba na svijetu, pa nije visoki predstavnik”, kaže Dodik.

Naglasio je da se, ako Njemačka uvodi sankcije Rusiji, ne može očekivati ​​da će Rusija podržati njen prijedlog za visokog predstavnika.

“Lično sam se sreo sa [Vladimirom] Putinom mnogo puta, uključujući i nedavno. On ima odgovornu poziciju. Kaže da je zainteresovan da po svaku cijenu održi mir u Bosni i Hercegovini. Poštuje Ustav. I drži se podalje od unutrašnjih poslova. Nije kao njemačka ministrica”, naglašava Dodik.

U nastavku je ponovio ranije teze da ne želi otcjepljenje, nego zaštitu Ustava Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada