BiH morala baciti dio vakcina koje je donirala Austrija

Kronen Zeitung ukazuje kako vakcina AstraZeneca ima rok od šest mjeseci, te kako su one koje je Austrija donirala imale rok trajanja do oktobra ili novembra.

Zdravstveni stručnjaci i oni u sferi humanitarne pomoći dugo su kritizirali način doniranja vakcina iz bogatih u siromašne države (EPA)

Dio od pola miliona vakcina AstraZeneca protiv korona virusa koje je Austrija donirala Bosni i Hercegovini u augustu je bačeno, prenose austrijski mediji i navode kako se to desilo jer je doniranom cjepivu istekao rok trajanja.

Kolege iz austrijskog Kronen Zeitunga direktno prozivaju za ovu donaciju tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova, koje vodi OeVP, uz isticanje kako je „novac austrijskih poreznih obaveznika korišten za kupovinu COVID-19 vakcina“.

Dalje se navodi kako je donacija za BiH druga najveća koju je Austrija dala, nakon pošiljke Iranu.

Kratak rok trajanja

„Morali smo baciti neke od njih (tih vakcina)“, istakao je glasnogovornik bh. Ministarstva civilnih poslova Dušan Kojić.

Kronen Zeitung ukazuje kako vakcina AstraZeneca ima rok od šest mjeseci, te kako su one koje je Austrija donirala imale rok trajanja do oktobra ili novembra.

„Stoga su bosanske vlasti imale tek nekoliko sedmica da prebace vakcine do ljekarskih ureda i bolnica, te da ih iskoriste. Nije bilo dovoljno vremena“, piše ovaj medij.

Kritike stručnjaka

Kojić nije mogao tačno reći koliko je doza završilo u smeću jer „nismo dobili vakcine AstraZeneca samo od Austrije“. Kada se broje bačene doze, ne razdvajaju se po državi iz koje su došle, piše austrijski medij.

Dalje ističe kako su zdravstveni stručnjaci i oni u sferi humanitarne pomoći dugo kritizirali način doniranja vakcina iz bogatih u siromašne države. Isticali su kako se to razvijalo bez koordinacije i bez obzira na okolnosti vakcina.

„Njemačko Ministarstvo zdravstva u oktobru je upozorilo kako će se morati ‘baciti ogromne količine vrijednih vakcina’ zbog birokratskih, logističkih i pravnih problema“, zaključuje na kraju teksta Kronen Zeitung.

Izvor: Al Jazeera i agencije