Bivši pripadnici Armije RBiH, VRS-a i HVO zajedno pozvali na zaustavljanje ratne retorike

Na internetu je pokrenuta i online peticija, u kojoj građani mogu dati podršku antiratnoj kampanji veterana.

Fotografija prikazuje vojnika UN-a dok vodi na sigurno djevojčicu u Sarajevu 23. septembar 1993. (EPA)

Bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBIH), Vojske Republike Srpske (VRS) i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) zajedno su u petak pozvali na zaustavljanje ratne retorike, koja je dosegla vrhunac u toj zemlji, a među građanima potaknula strah.

Na internetu je pokrenuta i online peticija, u kojoj građani mogu dati podršku antiratnoj kampanji veterana.

„Mi, veterani rata iz svih nekada zaraćenih strana u Bosni i Hercegovini s plemenitim ciljem zagovaranja mira, odlučno pozivamo na prekid zapaljive retorike, prijetnjama sukobima kao i pominjanju rata sa ciljem prikupljanja političkih poena i poigravanjem sa budućnošću svih nas“, saopćili su vaterani, formalno okupljeni u nevladinu organizaciju ‘Pravipožar’.

Vjerujemo da su veterani najpozvaniji da govore o ratu i njegovim kobnim posljedicama i da je naša uloga mirovnih aktivista jedini ispravan put za normalnu budućnost na ovim prostorima, saopćili su.

Dodik prijeti istupila iz ustavno-pravnog poretka BiH

Član državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da bi parlament bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska između 8. i 10. decembra mogao razmatrati prijedlog kojim bi to tijelo praktično stavilo izvan snage brojne zakone donesene u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine, kao i odluke Visokih predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, te bi time doveli u pitanje funkcioniranje nekih od centralnih državnih institucija poput oružanih snaga, carinske uprave i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV), zaduženog za imenovanje sudaca i tužitelja u BiH.

Istodobno bi bio ostavljen rok od šest mjeseci u kojem bi parlament Republike Srpske donio nove zakone kojima bi sve te ovlasti prenio na entitetski nivo pa bi entitet Republika Srpska time de facto istupila iz ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, što osuđuje i međunarodna zajednica, primarno zapadne zemlje.

Iz trenutno najveće bošnjačke političke partije Stranke demokratske akcije (SDA) i njeni manji koalicioni partneri prijete da neće nijemo promatrati urušavanje Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik za provedbu Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je početkom novembra na ozbiljnu ugroženost mira, 26 godina nakon što je u toj zemlji zaustavljen jedan od najkrvavijih ratova na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Strah od novih sukoba

U pismu koje su dostavili medijima veterani podsjećaju da je tokom četverogodišnjih sukoba u Bosni i Hercegovini poginulo oko 100.000 ljudi, a mnoge porodice i danas tragaju za nestalim. Ranjeno je i raseljeno na stotine hiljada.

„Prijetnje novim sukobima stvaraju ambijent koji tjera ljude iz zemlje, razara ekonomiju, guši izgradnju demokratskog društva i prosperitet“, poručili su veterani.

O ratnoj prošlosti, koja većini ljudi u Bosni i Hercegovini nije donijela ništa dobro, treba otvoreno razgovarati, ali samo s ciljem da se historija ne ponovi, odnosno da se bolna iskustva koja smo svi prošli iskoriste za sprečavanje bilo kakvih budućih sukoba, stoji u reakciji veterana. „Dijalog i mir nemaju alternativu“, dodali su.

Građane koji su svjesni kakve užase rat nosi pozvali su da im se kroz potpisivanje peticije pridruže u suprotstavljanju govoru mržnje i pozivima na rat.

„Nadglasajmo u javnom prostoru one koji rat spominju…“, saopćili su veterani.

Izvor: Al Jazeera i agencije