Crna Gora: Zabranjeni novogodišnji koncerti i proslave na trgovima

Od početka pandemije u Crnoj Gori je od posljedica zaraze preminulo blizu 2.200 osoba što je 0,3 posto ukupne populacije.

Vlasnici restorana, barova i drugih poslovnih subjekata protestuju zbog mjera za suzbijanje pandemije korona virusa u Podgorici u novembru 2020. godine (EPA)

Crnogorske zdravstvene vlasti zabranile su održavanje koncerata planiranih za doček nove godine na trgovima širom Crne Gore uslijed rasta broja oboljelih i umrlih od korona virusa.

Ta je zabrana u sklopu novih epidemioloških mjera koje će stupiti na snagu u ponedjeljak, a koje također predviđaju zabranu svadbi, zabranu rada noćnih klubova, te ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do ponoći, piše Hina.

U crnogorskim medijima već je objavljeno da je na trgu u Budvi bilo planirano gostovanje hrvatskog Zlatana Stipišića Gibonnija, u Kotoru je trebao nastupati Zdravko Čolić, a u Baru Dino Merlin i slovenska zvijezda Senidah.

“Epidemiološka situacija ne dopušta ovakva okupljanja… Vi znate da se situacija može promijeniti, ali ne vjerujem da se za tako kratko vrijeme može promijeniti da bi dopustili okupljanja na trgovima”, rekla je novinarima ministrica zdravlja Jelena Borovinić-Bojović komentirajući mogućnost da se ova odluka promijeni tokom decembra.

COVID potvrda uvjet za ulazak u Crnu Goru

Ona je podsjetila da je nacionalna digitalna COVID potvrda uvjet za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, te za predstave i sportska natjecanja.

Ministrica je ponovila da vlada u Podgorici razmatra mogućnost, da od 1. decembra COVID potvrda bude obavezna za sve zaposlene u javnoj upravi – zdravstvu, prosvjeti, policiji i vojsci.

“Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. maja do danas, a imali su ispod 40 godina, nisu bili vakcinisani. Molim građane da poštuju mjere i da se vakcinišu kako bi se zaštitili od teških oblika bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontolu mjera pozivam da budu ustrajni na zajedničkom zadatku – suzbijanju epidemije“, istaknula je Borovinić Bojović.

Crna Gora do sada je vakcinisala oko 55 posto odraslog stanovništva. Od početka pandemije, korona virus je potvrđen kod više od 150 hiljada stanovnika Crne Gore, što je gotovo četvrtina populacije te zemlje, dok je od posljedica zaraze preminulo blizu 2.200 osoba ili 0,3 posto ukupne populacije.

Izvor: Agencije