Aktivisti na protestu u Beogradu: ‘Mural mora pasti’

Okupljeni građani su nosili transparente s natpisima ‘Mural mora pasti’, ‘Kravica, 1.313 muškaraca i dečaka ubijeno’, ‘Pilica, ubijeno 1.735 muškaraca i dečaka’.

U Beogradu protesti zbog muralu Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine tokom rata u BiH (Tanjug / Tara Radovanović)

Aktivisti i građani koji se protive muralu generalu Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine tokom rata u BiH, okončali su protest večeras na Cvetnom trgu u Beogradu odakle su poručili da mural mora biti prekrečen.

Na protestu, koji je organizovalo više organizacija civilnog sektora, okupljeni su nosili transparente “Mural mora pasti”, “Kravica, 1.313 muškaraca i dečaka ubijeno”, “Pilica, ubijeno 1.735 muškaraca i dečaka”.

Al Jazeerina reporterka Jelena Glušac izvijestila je da se na istom mjestu okupilo blizu 20 pristalica Ratka Mladića, koji su uzvikivali “Ratko Mladić”, “Aida, javi se”, što je upućeno aktivistkinji Aidi Ćorović koja je prije pet dana privedena zbog gađanja murala jajima.

Uzvikivali su i “Aida, ustašo”, “N1, ustaše” i “Stašo, ustašo” upućeno aktivistkinji organizacije Žene u crnom Staši Zajović.

Jedan od okupljenih poručio je Ćorović da “priprema pozivnice za opelo”.

Tokom protesta bio je prisutan veliki broj policajaca, koji su se nalazi između pristalica i protivnika murala, prenijela je novinska agencija Beta.

Žene u crnom razvile su transparent “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”.

Među okupljenima bili su i neki opozicioni političari.

Tanjug / Tara Radovanović

Mural s likom Ratka Mladića, oslikan na uglu dvije ulica u širem središtu Beograda pokušali su, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, prebojati i ukloniti aktivisti nevladinih organizacija, ali je policija zabranila taj skup. To je potaknulo tenzije i proteste, a u reakcijama iz međunarodnih krugova isticano je da se taj mural ne može i ne smije institucionalno štititi.

Nevladine organizacije optužile su srbijanske vlasti da zabranom skupa i prebojavanja upravo štite mural, što su kategorički odbacili i srbijanski predsjednik Aleksanda Vučić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, ukazujući da diljem regije postoje “desetine murala osuđenih ratnih zločinaca”.

Izvor: Al Jazeera i agencije