Pandora papiri: Crnogorski tužilac najavio saslušanje Mila Đukanovića

Formiran je predmet, a crnogorski predsjednik bit će saslušan u svojstvu građanina, rekao je Milivoje Katnić.

Milo Đukanović izjavio je jučer da nije uradio ništa nezakonito (EPA)

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić izjavio je da će u slučaju Pandora papiri saslušati predsjednika Mila Đukanovića u svojstvu građanina i dodao da su formirali predmet jer postoji “sumnja na krajnjem polu osnova”.

On je, u emisiji na TV Vijesti u kojoj je gostovao zajedno sa direktoricom nevladine organizacije MANS Vanjom Ćalović Marković, koja je učestvovala u istrazi međunarodnog konzorcijuma novinara, kazao da su tražili dokumentaciju i poslali dopis Đukanoviću da im dostavi odgovore koje je dao i istraživačima, prenijela je Beta.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Paname, Gibraltara i Britanskih djevičanskih otoka.

U okviru globalnog projekta Pandorini papiri, kako su nazvani procurjeli dokumenti offshore kompanija, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trustova i firmi na offshore destinacijama koje su formirali Milo i Blažo Đukanović.

‘Postoji oblik sumnje’

Katnić je kazao da su tražili dokumentaciju od MANS-a kao i da će u svojstvu građanina saslušati Ćalovič Marković a moguće i sina predsjednika države Blaža Đukanovića koji se spominje u dokazima o postojanju trusta koje je otktriven tokom istrage.

„Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švajcarskoj ili drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga donijeti odluku. Ako bude osnova sumnje prema njemu će se postupiti kao prema svakom drugom građaninu, tražit ćemo skidanje imuniteta i pokrenut će se postupak”, rekao je Katnić.

On je kazao da je formiran predmet jer postoji jedan oblik sumnje, “neću reći udaljene, nego na krajnjem polu osnova”,

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je jučer da nije uradio ništa nezakonito kada je 2012. godine osnovao firmu van zemlje i pozvao tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

Izvor: Agencije