Nova strategija Švedske za podršku reformama na Balkanu

Od 560 miliona eura iz fonda za strategiju za period 2021-2027, 500 miliona je namijenjeno Zapadnom Balkanu, a 60 miliona Turskoj.

Švedska podrška će biti usmjerena i na jačanje miroljubivih i inkluzivnih društava i na „izgradnju opširnih i dugoročnih odnosa“ Švedske i država regije (EPA)

Vlada Švedske je danas donijela odluku o novoj sedmogodišnjoj strategiji, vrijednoj 560 miliona eura, za podršku reformama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, prenosi agencija Beta.

Od 560 miliona eura iz fonda za strategiju za period 2021-2027, 500 miliona je namijenjeno Zapadnom Balkanu, a 60 miliona Turskoj, saopćila je Ambasada Švedske u Beogradu.

Saradnja sa Zapadnim Balkanom uključuje Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo.

Nastavak saradnje sa državama regije ojačat će uvjete za demokratski i inkluzivan razvoj, navodi se u saopćenju i dodaje kako će zvanični Štokholm novom strategijom intenzivirati napore u oblastima zaštite ljudskih prava, demokratije, vladavine prava, ravnopravnosti polova, inkluzivnog ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Jedan od najvećih donatora regiji

Švedska podrška će biti usmjerena i na jačanje miroljubivih i inkluzivnih društava i na „izgradnju opširnih i dugoročnih odnosa“ Švedske i država regije, navodi se u saopćenju.

„Razvoj u susjedstvu Evropske unije od značaja je za Švedsku i EU. U interesu je Švedske da nastavi sarađivati sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi doprinijela demokratskom razvoju, sa ljudskim pravima, ravnopravnošću polova i vladavinom prava u fokusu“, rekao je švedski ministar za međunarodnu razvojnu saradnju Per Ohlsson Fridh.

Švedska je jedan od najvećih bilateralnih donatora zemljama Zapadnog Balkana, navodi agencija Beta.

Prema strategiji, Švedska će nastaviti doprinositi podršci EU reformskoj agendi u državama Zapadnog Balkana i njihovom približavanju Uniji, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO