EK: Izvještaji o balkanskim državama zasnovani na činjenicama

Glasnogovornica Evropske komisije navodi kako izvještaji u okviru Paketa proširenja daju fer i strogu procjenu situacije u svakoj od država Zapadnog Balkana.

Članice Evropske unbije sada trebaju donijeti svoje zaključke po pitanju procesa pristupanja i reformi na Zapadnom Balkanu (EPA)

Izvještaji koje je Evropska komisija u utorak predstavila u okviru Paketa proširenja predstavljaju stav svih komesara i daju fer i strogu procjenu situacije u svakoj od zemalja na putu evrointegracija, poruka je EK-a.

Na pitanje medija da li komesar za proširenje Oliver Varhelyi, koji je ranije glasao protiv izvještaja o vladavini prava u zemljama članicama Evropske unije, može dati kredibilnu ocjenu vladavine prava u zemljama okruženja, iz EK-a naglašavaju da su Paket proširenja i izvještaji o napretku prošli kroz “temeljan proces cijele Komisije“ i da je ono što je u utorak predstavljeno “prikladno i predstavlja sve komesare“.

“Koledž komesara je usvojio jučer Paket proširenja koji nudi detaljnu, zasnovanu na činjenicama i vrlo strogu procjenu, gdje se svaka od zemalja iz procesa proširenja nalazi kada je riječ o svim reformama na EU putu. Izvještaj oslikava i novu meteodologiju, koja jača fokus upravo na fundamentalnim reformama, kao što su vladavina prava, demokratske institucije, reforma javne administracije i ekonomske reforme. U pitanju su fer i stroge procjene, uz preporuke o daljim prioritetima u refomskom procesu zemlja Zapadnog Balkana“, rekla je glasnogovornica Komisije Ana Pisonero.

Detaljni izvještaji na 120 stranica

Naglašava kako su u izradi izvještaja korišteni i “indikatori drugih izvora“, kako bi se dalo još više detalja i prostora zemljama članicama da donesu svoje zaključke o napretku u državama Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

“Ovi indikatori su komplementari s procjenama EK-a. Naši izvještaji, na više od 120 stranica po državi, vrlo su detaljni, daju našu vrlo jasnu procjenu gdje se koja zemlja nalazi“, kazala je glasnogovornica EK-a.

Iz Komisijje dodaju kako su izvještaji dati državama članicama EU-a, koje sada trebaju donijeti svoje zaključke po pitanju procesa pristupanja i reformi na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Agencije