Austrijska ministrica: EU bez Z. Balkana nije potpuna

Šefica odbrane Austrije Tanner u Beogradu istakla kako države Zapadnog Balkana imaju za njenu državu, ne samo privredni značaj, već i veliku sigurnosnu i vanjsko-političku ulogu.

Tanner: Bez država Zapadnog Balkana Evropska unija, na žalost, nije cjelovita i potpuna (Tanjug)

Ministrica odbrane Austrije Klaudia Tanner, koja boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji, rekla je u srijedu kako države Zapadnog Balkana imaju za njenu državu, ne samo privredni značaj, već i veliku sigurnosnu i vanjsko-političku ulogu, prenosi agencija Beta.

„Bez država Zapadnog Balkana Evropska unija, na žalost, nije cjelovita i potpuna. Zato će Austrija i dalje podržavati i Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana u procesu priključenja EU“, rekla je Tanner u razgovoru sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Ona je istakla dobru saradnju oružanih snaga Austrije i Srbije, te kako je saradnja u oblasti vojnog zdravstva također bila važna tema razgovora.

Obavezni vojni rok

„Činjenica je da će se izazovi u Evropi mijenjati, a naše oružane snage, ne samo da moraju proći modernizaciju, već moraju biti i osposobljene za brzo reagiranje. Zadatke koji nam predstoje, a koji su složeni i kompleksni, Austrija neće moći sama rješavati, upravo zbog toga je vrlo bitno da sa svojim evropskim partnerima, kao i sa Srbijom, vodimo intenzivne razgovore kako bismo zajedničkim snagama mogli odgovoriti svim izazovima 21. vijeka.“

Stefanović se zahvalio Austriji na podršci koju pruža Srbiji na putu eurointegracija.

Beta navodi kako je dvoje ministara razgovaralo i mogućnosti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji i o iskustvima Austrije, u kojoj to postoji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO