Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu 14. februara

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani istovremeno je donijela i ukaz o raspuštanju sedmog saziva Skupštine Kosova.

Centralnoj izbornoj komisiji treba preduzuti sve neophodne korake u organizaciji i održavanju izbora za Skupštinu Kosova (EPA)

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani raspisala je vanredne parlamentarne izbore za 14. februar i izdala ukaz o raspuštanju sedmog saziva Skupštine.

“Na osnovu ustavnih ovlaštenja i presude Ustavnog suda br. KO-95/20 i nakon razgovora s parlamentarnim strankama i Centralnom izbornom komisijom, vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani odlučila je parlamentarne izbore raspisati za 14. februar 2021. godine”, navedeno je u saopćenju Predsjedništva Kosova, prenosi Tanjug, pozivajući se na medije sa Kosova.

Raspušten sedmi saziv Skupštine

Ovom odlukom je Centralnoj izbornoj komisiji naređeno da preduzme sve neophodne korake u organizaciji i održavanju izbora za Skupštinu Kosova.

Vjosa Osmani istovremeno je donijela ukaz o raspuštanju sedmog saziva Skupštine Kosova.

Kosovo se našlo pred vanrednim parlamentarnim izborima nakon što je Ustavni sud Kosova donio odluku da je izbor Vlade Avdullaha Hotija 3. juna bio neustavan, jer je za nju glasao zastupnik prethodno osuđen na zatvorsku kaznu.

Izvor: Agencije