Albanija protjeruje ruskog diplomatu

U Albaniji je na snazi policijski sat, obavezna upotreba maski u zatvorenom i na otvorenom i socijalno distanciranje.

Albansko ministarstva vanjskih poslova je saopštilo da je ruski diplomata epidemiološke mjere neprekidno kršio od aprila prošle godine (EPA)

Albanija je danas protjerala ruskog diplomatu Alekseja Krivošejeva pod optužbom da ne poštuje mjere protiv širenja korona virusa.

U izjavi albanskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Krivošejev proglašen „personom non grata“, i traži od njega da napusti zemlju u roku od 72 sata, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Ministarstvo je saopštilo da je od aprila prošle godine bilo neprekidnih kršenja epidemioloških mjera od strane tog diplomate.

Navodi se da su albanske vlasti prvo kontaktirale ambasadora, ali je diplomata i dalje uporno kršio ograničenja uvedena zbog pandemije korona virusa.

„Ponovljeno osporavanje zaštitnih pravila i koraka za vrijeme pandemije, i zanemarivanje zabrinutosti albanskih državnih institucija u vezi s tim, više se ne može opravdati i tolerisati“, navodi se u saopštenju.

U Albaniji uveden policijski sat

Ministarstvo nije dostavilo više detalja o kršenjima epidemioloških mjera, niti o položaju diplomate.

U Albaniji je na snazi policijski sat, obavezna upotreba maski u zatvorenom i na otvorenom i socijalno distanciranje.

“Nadamo se da će ova odluka… u ovako izazovnom trenutku za svijet biti shvaćena sa ruske strane kao neophodan korak u zaštiti zdravlja i sigurnosti svih u Albaniji”, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana Albanija je također pogođena korona virusom, zbog čega zdravstvene vlasti ukazuju na važnost poštivanja epidemioloških mjera.

Isproruka 10.750 doza vakcina kompanije Pfizer, koje su trebale da stignu u Albaniju u trećoj sedmici januara, bit će odgođena, saopštila je vlada ranije.

Premijer Edi Rama izjavio je da je Albanija jedna od zemalja pogođenih odlukom kompanije Pfizer da odgodi isporuku vakcina dok ne poveća proizvodne kapacitete.

Izvor: Agencije