Vučić: Na protestima se vidio upliv kriminalnog i inostranog faktora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je da su protesti sinoć u Beogradu bili organizirani, te da su u njima vidio “upliv ne samo kriminalnog, već i inostranog faktora”

Stotine građana sukobili su se sinoć s policijom ispred Skupštine Srbije u Beogradu, nakon što je predsjednik Vučić najavio vraćanje nekih restriktivnih mjera zbog drugog vlada korona virusa.

Tokom demonstracija povrijeđeno je više od 40 policajca kao i više demonstranata.

Vučić je rekao da su demonstranti sinoć spominjali izdaju, 5G mrežu, migrante kao i druge parole koje se ne mogu dovesti u vezu s korona virusom.

“Nema nikakve sumnje da su oni koji su ono sinoć radili imali nameru da oslabe poziciju Srbije”, rekao je u srijedu predsjednik Srbije govoreći na konferenciji za novinare, prenio je Tanjug.

“Svi oni koji su učestvovali u spaljivanju automobila, povređivanju policije biće strogo kažnjeni u skladu sa zakonom i tu milosti neće biti”, dodao je Vučić, prenijela je Beta.

Pregovori u Parizu i Briselu

Vučić je, u obraćanju medijima, upitan da li se radi o pokušaju da se otkažu razgovori u Parizu i Briselu, koji trebaju da stabilizuju odnose Srbije i Kosova, kazao da postoje dokazi o upletenosti funkcionera nekih regionalnih službi.

„O svemu drugom možemo da govorimo naknadno, nakon detaljne analize. Ne mislite valjda da je bilo slučajno, da je nekome ko je došao zbog korone palo napamet da uđe i zauzme Skupštinu“, rekao je Vučić.

Iz kancelarije Ombudsmana saopćeno je u srijedu da je pokrenut postupak kontrole zakonitosti rada MUP-a tokom protesta ispred Skupštine Srbije i provjeru navoda da je policija upotrijebila prekomjernu silu.

“Policija je odgovorila tek kada je grupa lica ušla u Skupštinu Srbije”, rekao je predsjednik Srbije. “Posao policije svugde u svetu je da zaštiti najvažnije državne objekte”.

Izvor: Al Jazeera i agencije