Uhapšen 71 demonstrant u Beogradu, među njima i nekoliko stranaca

Protesti su u utorka počeli mirno, a neredi su počeli kada je grupa agresivnih demonstranata pokušala da uđu u zgradu Skupštine Srbije (EPA)

Tokom protesta u Beogradu u petak navečer ozlijeđeno je 14 policajaca i 19 demonstranata, a uhapšen je 71 demonstrant, među kojima ima i državljana Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Tunisa, saopćio je u subotu direktor srbijanske policije Vladimir Rebić, prenijela je Hina.

“Ušli su u Srbiju koja im je pružila gostoprimstvo, ali oni su došli da ruše i napadaju policiju”, rekao je Rebić i najavio da će protiv uhapšenih narednih dana biti proveden pravosudni postupak.

Direktor policije saopćio je da su za četiri večeri demonstracija ozlijeđeni deseci policajaca, a da ih je 130 moralo zatražiti ljekarsku pomoć.  

U toku su, kako je rekao, operativne aktivnosti, pregledi video-nadzora i snimki s demonstracija kako bi bili identificirani i napadači na novinare, fotoreportere i snimatelje, među kojima je najmanje troje teže ozlijeđeno u napadima demonstranata i policije, unatoč tome što su se identificirali press iskaznicama.

Hitna služba zbrinula je 19 ozlijeđenih, od kojih je osmero upućeno u Vojno-medicinsku akademiju, a jedanaest u Urgentni centar. Prepostavlja se da je lakše ozlijeđenih bilo nekoliko desetaka, ali im nije bila potrebna liječnička pomoć.

Nasilne grupe

Protesti u petak navečer, četvrti po redu, počeli su mirno, a neredi su počeli oko 21 sat pokušajem stotinjak agresivnih demonstranata da uđu u zgradu Skupštine Srbije, nakon čega je interveneirala policija.

Uslijedilo je kratko zatišje, a potom su napadi na policiju nastavljeni, da bi uz pojačanje i angažiranje žandarmerije i policijskih vozila “hummer”, rastjerivanje demonstranata potrajalo do poslije ponoći.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u petak navečer iz Pariza, komentirajući demonstracije u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije, da nasilnici neće pobijediti, te da će ih većina biti uhapšena.

Vučić je rekao kako se građani ne bi trebali brinuti zbog protesta, naglasivši da će Srbija pokazati da je demokratska država, apelirajući da se zbog korona virusa ne ide na proteste.

Izvor: Agencije