Šta donosi ponovno proglašenje epidemije u Federaciji BiH?

Bosna i Hercegovina već nekoliko dana bilježi porast broja zaraženih novim korona virusom nakon što su entitetske vlasti ukinule mjere koje su bile na snazi od polovine marta.

Inspekcija će pojačati kontrolu pridržavanja socijalne distance, kao i korištenja zaštitnih maski u zatvorenim objektima (EPA)

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine dao je saglasnost da se u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo proglasi stanje epidemije. Pokrenuta je i inicijativa da se stanje epidemije proglasi u cijelom entitetu, potvrdio je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez nakon sjednice Kriznog štaba.

On je za Al Jazeeru rekao da ponovno proglašenje epidemije ne znači i vraćanje policijskog sata i zatvaranje ugostiteljskih objekata, što su bile ranije mjere, ali je građane pozvao na maksimalan oprez.

“Evidentno je da je došlo do popuštanja poštivanja [epidemioloških] mjera, koje su još na snazi, prije svega nošenje maski u zatvorenom prostoru, redovno pranje ruku i održavanje socijalne distance”, rekao je Čerkez ranije novinarima u Sarajevu.

Broj zaraženih u Bosni i Hercegovini već danima rapidno raste, a u četvrtak je zabilježen najveći broj novozaraženih od 30. aprila, njih 78.

Bez zatvaranja kafića i uvođenja policijskog sata

Epidemiologinja Jasmina Brkić-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona rekla je Al Jazeeri da će, zbog porasta broja novozaraženih korona virusom u tom kantonu, inspekcija pojačati kontrolu pridržavanja socijalne distance, kao i korištenja zaštitnih maski u zatvorenim objektima.

“Ponovno proglašenje epidemije daje nam na ekspeditivnosti”, rekao je Adnan Jupić, ministar u vladi Zeničko-dobojskog kantona.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 569 uzoraka, od kojih je 38 pozitivno na korona virus, dok je jedna osoba preminula, i to u Tuzli.

Novi slučajevi zaraze registrirani su u Zeničko-dobojskom, Unsko-Sanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo, objavio je Zavod za javno zdravstvo bh. entiteta Federacija BiH.

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pristiglim jutros, u posljednja 24 sata registrirano je osam slučajeva zaraze korona virusom u tom kantonu.

U bh. entitetu Republika Srpska registrirane su još 22 zaražene osobe.

U cijeloj Bosni i Hercegovini od jutros je registriran 61 novi slučaj zaraze korona virusom.

Čerkez je rekao da je situacija u Federaciji BiH pod kontrolom, ali da se svi moraju uozbiljiti i poštivati osnovne mjere.

“Nije ih teško poštivati”, kazao je Čerkez.

“Važno je naglasiti i ulogu poslodavaca i vlasnika objekata”, dodao je.

U Bosni i Hercegovini od polovine marta, kada je proglašena pandemija, do danas novim korona virusom zaraženo je gotovo 3.900 osoba na 3,5 miliona stanovnika, od čega se oporavilo više od 2.100. Od posljedica zaraze preminule su 163 osobe.

Izvor: Al Jazeera