SPC od 14. juna ponovo najavio litije u Crnoj Gori

Ja se i dalje nadam promjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kaže Amfilohije. (Reuters)
Ja se i dalje nadam promjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kaže Amfilohije. (Reuters)

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) objavio je sinoć zvanično da od 14. juna ove godine počinju ponovo sa litijama, a na molebanu koji je organizovan u hramu u Podgorici, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je pozvao vjernike da ne glasaju za aktuelnu vlast.

Litije koje je organizovao SPC održavale su se od kraja decembra kada je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim vlast, kako smatraju u SPC-u, namjerava da otme svetinje u njihovom vlasništvu. 

Litije koje su četvrtkom i nedjeljom održavane u skoro svim gradovima Crne Gore okupljale su desetke hiljada ljudi, a prestale su zbog odluka Vlade Crne Gore koja je zabranila javna okupljanja zbog širenja zaraze korona virisom.

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović izjavio je da policija neće dozvoliti javne skupove kojima se krše mjere donijete radi suzbijanja zaraze.

U Crnoj Gori je dopušteno da se najviše 200 ljudi okupi na javnom mjestu – i napolju i unutra, uključujući i svadbe i sahrane.

‘Bezbožni i otimaju svetinje’

„Litijama koje će krenuti u svim hramovima crnogorskih gradova od Nedelje svih svetih, 14. juna ove godine i to istim onim ulicama na kojima smo ovih dana mogli videti i druga masovna okupljanja – proteste, državne proslave i obične šetnje građana… Trudićemo se, kao i do sada, da prilikom organizacije litija poštujemo zakonske odredbe o javnim okupljanjima“, navode iz MCP-a, prenosi Beta.

Dodaju da su najnovija zbivanja nedvosmisleno govore da je Vlada Crne Gore odustala od dijaloga i pregovora sa MCP-om.

Na sinoćnjem molebanu, Amfilohije je pozvao vjernike da ne glasaju za aktuelnu vlast koja je, kako je naveo, „bezbožna i otima svetinje“. 

„Iako nisu dali istinsko obećanje da će promijeniti Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ja se i dalje nadam. Jer ako neće, za takvu vlast narod ne treba da glasa“, kazao je Amfilohije. 

Premijer Crne Gore Duško Marković saopštio je jutros da su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i on predložili Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici.

Marković: Nudili smo obustavu implementacije

„Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem, a povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima države i pravoslavne crkve. Tako je bilo i pre nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsjednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

„Konkretno – Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Paralelno sa tim, za sljedeću sedmicu smo predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou. Nažalost, sa druge strane je kao odgovor usledio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumevanja i konfrontacija koje u Vladi ne želimo. Pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rešenje, SPC nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih“, rekao je Marković.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO