Vučić: Parlamentarni izbori u Srbiji 21. juna

Aleksandar Vučić kaže da treba stvoriti demokratsku atmosferu i izabrati skupštinu i vladu koja će služiti interesima građana (AP)
Aleksandar Vučić kaže da treba stvoriti demokratsku atmosferu i izabrati skupštinu i vladu koja će služiti interesima građana (AP)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljakda će parlamentarni izbori u Srbiji biti održani 21. juna ove godine.

Nakon sastanka sa predstavnicima stranaka koje su najavile izlazak na predstojeće izbore, kazao je da je prihvatio prijedlog pojedinih stranaka kojima je bilo potrebno da imaju 38 dana do održavanja izbora, prenosi Beta.

Vučić je rekao da u maju ne očekuje da će biti većih predizbornih političkih skupova, naročito u zatvorenom prostoru, a da će se u junu čekati mišljenje ljekara te da se mnogi nadaju da će tada mitinga biti.

Vućić: Stvoriti demokratsku atmosferu nakon teškog vremena

Prema njegovim riječima, druga mala prepreka su notari, kojih nema dovoljno za ovjeru potpisa.

Među strankama koje će izaći na izbore postignut je dogovor da, osim notara, i opštinski ovjeritelji mogu ovjeravati potpise podrške.

Vučić je istakao da, “posle ovog teškog vremena, treba da stvorimo demokratsku atmosferu i izaberemo skupštinu i vladu koja će da služi interesima građana”.

Rekao je da će “lično pokušati i zamoliti saradnike da kampanji pristupe u duhu tolerancije, ozbiljnosti i odgovornosti” i svima poželio uspjeh na izborima.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su predsjednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, kao i Marko Đurišić iz organizacije “Srbija 21”, Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić, kao i predstavnici Pokreta “1 od 5 miliona”.

Do sada predato devet lista

Tada, 21. juna, osim redovnih parlamentarnih, trebalo bi da budu održani i lokalni i pokrajinski izbori.

Prema podacima Republičke izborne komisije, do sada je predato devet lista i to: Aleksandar Vučić – Za našu decu, Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma, Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju, Za Kraljevinu Srbiju, Ujedinjena demokratska Srbija, Srpska stranka Zavetnici i koalicija oko Muamera Zukorlića.

Izbori su trebali da budu održani 26. aprila, ali je taj datum pomjeren zbog pojave korona virusa.

Izvor: Agencije


Povezane

Vladajuća koalicija u Srbiji u jednom je trenutku ostala bez većine, zbog čega je Parlament bio u blokadi. Zbog nedovoljnog broja zastupnika odgođen je početak rada Skupštine, na čijem su dnevnom redu zakoni kojima bi trebali biti omogućeni bolji izborni uslovi. Ti bi zakoni trebali spriječiti takozvanu funkcionersku kampanju, ali to je za dio opozicije […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO