U Srbiji nestane do 1.500 djece godišnje

O mnogim nestancima nema nikakvih informacija i mali broj njih dospije u javnost (EPA)

Fondacija Tijana Jurić upozorila je danas da Srbija dočekuje Međunarodni dan nestale djece 25. maj, sa zabrinjavajućom statistikom, jer u ovoj državi godišnje nestane između 1.300 i 1.500 djece iz različitih razloga, te kako je od presudne važnosti alarmiranje javnosti kako bi se ona pronašla, prenosi agencija Beta.

“Iako se reč nestanak uglavnom povezuje sa otmicom, uzroci nestanka su različiti, pa se tako najčešće dešava da dete samoinicijativno pobegne od kuće ili ustanove u kojoj boravi. Dešavaju se i otmice od roditelja, ali i one najopasnije, od nepoznatih lica koje život deteta mogu dovesti u opasnost”, navela je Fondacija.

Kako je konstatovano, o mnogim nestancima nema nikakvih informacija i mali broj njih dospije u javnost, i to isključivo zahvaljujuči angažovanju porodice, a “jako je važno naglasiti da od presudnog značaja može biti upravo alarmiranje najšire zajednice”.

“Fondacija Tijana Jurić se zalaže za uvođenje sistema uzbunjivanja javnosti – Amber alert. Ovaj sistem je veoma važan i on bi omogućio brzo i efikasno alarmiranje celokupne javnosti čime bi se znatno povećao broj uspešno rešenih otmica”, navode iz Fondacije i dodaju kako je je taj procenat u zemljama u kojima se ovaj sistem primenjuje oko 90 posto.

Zakon i registar

U saopćenju se podsjeća da je na inicijativu Fondacije usvojen prijedlog izmjena Zakona o policiji (Tijanin zakon), pa se više ne čeka da prođe 24 sata, već se u potragu za nestalim djetetom kreće odmah nakon prijave nestanka.

Također je pokrenut i Registar nestalih Srbije, kao i besplatan broj 0800 200 880 za prijave nestanka.

Fondacija je poručila kako nestali ne smiju biti zaboravljeni jer su “oni naši prijatelji, komšije, rođaci, poznanici, to sutra može biti bilo ko od nas”.

“Uključite se. Pomozite koliko možete. Uradite ono što je do vas. Na našem sajtu možete ostaviti neku poruku podrške za neku od nestalih devojčica, Eleonoru, Biljanu, Barbaru. Možda ih baš vaša poruka vrati kući. Budimo solidarni, budimo ljudi”, pozvala je Fondacija Tijana Jurić, prenosi Beta.

Izvor: Agencije