Thaci dao mandat Hotiju za formiranje vlade

Skupština Kosova krajem marta izglasala je nepovjerenje vladi na čelu s Albinom Kurtijem (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci dao je Avdullahu Hotiju iz Demokratskog saveza Kosova mandat za formiranje nove vlade.

Kako je navedeno, Thaci je objavio dekret kojim Hotija imenuje mandatarom, prenosi Tanjug.

Prema tom dokumentu, koji je potpisao Thaci, Hoti je predložen Skupštini Kosova kao kandidat za mandatara za sastav vlade.

Ističe se da kandidat, u ovom slučaju Hoti, ima 15 dana da podnese prijedlog Vlade Skupštini na izglasavanje, prenose kosovski mediji. 

Thaci je rekao da je od čelnika DSK-a Ise Mustafa dobio pismo da je osigurao parlamentarnu većinu za izglasavanje nove vlade.

“Sljedećih dana druga nova vlada može biti izglasana u Skupštini Kosova, u skladu s Ustavom i zakonima Kosova, uzimajući u obzir jasan legitimitet zastupnika Kosova”, dodao je Thaci.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj i čelnik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa potpisali su u srijedu sporazum o koalicijskoj vladi, na čijem će čelu biti Hoti.

Haradinaj je rekao je da će Alijansa za budućnost Kosova biti odgovorna za vanjsku politiku i potvrdio da će prvi potpredsjednik Vlade biti Besnik Tahiri, dok će ministrica vanjskih poslova biti Meliza Haradinaj, prenosi Tanjug, pozivajući se na medije s Kosova.

Kurti: Razlog je razmjena teritorija

Skupština Kosova krajem marta izglasala je nepovjerenje vladi na čelu s Albinom Kurtijem.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja pokrenuo je Demokratski savez Kosova, koji je bio koalicijski partner u Vladi.

U zahtjevu su tražili smjenu Vlade zbog dva pitanja: neukidanja takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine bez uvođenja “reciprociteta” i s tim povezanog navodnog rušenja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i zbog smjenjivanja Agima Veliua s položaja ministra unutrašnjih poslova i javne uprave.

To je Kurti odbio te kao razloge za rušenje Vlade naveo da iza zahtjeva stoji “gotov sporazum Kosova i Srbije o razmjeni teritorija”.

“Za tu predsjedničku trgovinu zahtjev je pad Vlade. Predsjednička trgovina s vladom koju ja vodim nemoguća je”, rekao je Kurti nakon izglasavanja nepovjerenja njegovoj vladi.

Izvor: Agencije