Mustafa od Kurtija traži ukidanje taksi i vraćanje Veliua u Vladu

Mustafa: 'Ako se ovo nastavi, Demokratski savez Kosova bit će primoran izaći iz koalicije' (Reuters)

Čelnik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa poručio je premijeru Kosova Albinu Kurtiju da će nastaviti saradnju s Pokretom Samoopredjeljenje ako ukine takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i poništi odluku o smjeni ministra unutrašnjih poslova Agima Veliua.

Nakon smjene Veliua Demokratski savez Kosova u srijedu je saopćio da pokreće inicijativu za rušenje Vlade jer ne želi biti dio “takve vlade”.

Mustafa je u petak na svom Facebook-profilu napisao da “i danas kleči pred svojim narodom i traži razumijevanje od svoje stranke”.

“Očekujem i da danas g. Kurti ukine takse i poništi odluku o smjeni Veliua, da se njemu i Demokratskom savezu Kosova izvini za svoja djela i onima s kojima je sarađivao u ovom niskom činu, da nam date priliku da budemo zajedno u ovoj bici”, napisao je Mustafa.

Pismo premijeru Kosova

Čelnik Demokratskog saveza Kosova objavio je i pismo koje je 16. marta poslao premijeru Kosova i koalicijskom partneru Kurtiju, u kojem je od njega tražio da ukine stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije, što ugrožava partnerstvo sa SAD-om, jer će u suprotnom izaći iz koalicije.

“Poštovani premijeru, kao koalicijski partner, ja i ostali članovi Demokratskog saveza Kosova dijelimo uvjerenje da ne smijemo ugroziti naše partnerstvo sa SAD-om. Trebali bismo ukinuti takse i prepustiti Vladi da preuzme odgovornost koju ima u dijalogu. Demokratski savez Kosova podržao je rezoluciju Skupštine o dijalogu i ni na koji način neće podržati sporazum koji utječe na granice i unutrašnju organizaciju”, pisao je Mustafa premijeru.

U tom pismu istakao je da se ne smiju riskirati odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama zbog taksi na uvoz robe iz Srbije.

Izvor: Agencije