Demokratski savez izlazi iz Vlade Kosova

'Vlada Kosova ugrožava odnose sa SAD-om te američko vojno i mirovno prisutvo ovdje', tvrdi Mustafa (EPA)
'Vlada Kosova ugrožava odnose sa SAD-om te američko vojno i mirovno prisutvo ovdje', tvrdi Mustafa (EPA)

Demokratski savez Kosova (LDK), stranka koja je dio vladajuće koalicije, odlučio je pokrenuti inicijativu za rušenje Vlade Kosova, na čijem je čelu premijer Albin Kurti, potvrdio je stranački čelnik Isa Mustafa.

Nakon sjednice Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova, Mustafa je na konferenciji za novinare saopćio da njegova stranka ne želi biti dio te vlade zato što Kurti nije ukinuo stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, čime je ugrozio prijateljske odnose Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Anadolija.

Mustafa je kazao i da je današnja “neočekivana i nenajavljena smjena ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veliua u suprotnosti sa sporazumom o zajedničkoj vladi”.

Također je rekao da se Kurti nije konsultirao s njim o smjeni, a to znači da ne želi sarađivati s LDK-om.

“Odlučili smo pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja za rušenje Kurtijeve vlade jer ne želimo više biti dio takve vlade. Također smo uvjereni da takva vlada ugrožava odnose sa SAD-om, američko vojno i mirovno prisustvo ovdje, njihovo ekonomsko prisustvo i političku podršku koju smo imali i trebamo imati u budućnosti za nova priznanja, a ne povlačenje priznanja i za naš put euroatlantskih integracija”, kazao je Mustafa.

‘Sve zemlje preduzele mjere’

Istakao je i da je sada, u vrijeme širenja korona virusa, potrebno najviše koncentracije i da je neophodna komunikacija, što se nije dogodilo između najviših kosovskih institucija.

“Sve zemlje oko nas preduzele su mjere, a neke su danas proglasile vanredno stanje – Sjeverna Makedonija, Bugarska i druge – a neke su uvele i policijski sat u naporima da ograniče širenje korona virusa i to trebamo uraditi i mi”, kazao je Mustafa.

Premijer Kosova Albin Kurti prethodno je smijenio ministra Veliua zbog izjava u kojima se suprotstavio premijerovim stavovima da nije potrebno uvođenje vanrednog stanja, kako je to predložio predsjednik Kosova Hashim Thaci, i zbog širenja panike u vezi s korona virusom.

Za rušenje Vlade u Skupštini Kosova potrebna je prosta većina glasova zastupnika, tj. 61 glas.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Kosova Hashim Thaci potpisao je uredbu o uvođenju vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa. Konačnu odluku treba donijeti Skupština Kosova, ali Vlada je protiv uvođenja vanrednog stanja. Premijer Albin Kurti je ocijenio da je mjera ekstremna i nepotrebna jer su već preduzete potrebne mjere. Izvještava Avni Ahmetaj.

Na Kosovu raste broj zaraženih korona virusom. Ministarstvo zdravstva potvrdilo je šest novih slučajeva, pa je ukupan broj zaraženih sada 15. Vlada je poduzela niz mjera kako bi se zaustavilo daljnje širenje. Sve granice su zatvorene osim za građane Kosova koji se nakon kontrole upućuju u samoizolaciju na dva tjedna. Nastava je prekinuta, a trgovački […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO