Crnogorska policija više neće osiguravati litije

Ostvarivanje nečijeg prava ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju, navode u Upravi policije (EPA)
Ostvarivanje nečijeg prava ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju, navode u Upravi policije (EPA)

Uprava policije Crne Gore potvrdila je da policajci od četvrtka neće osiguravati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima države snosiće organizatori, javlja Anadolija.

Nakon toga Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pozvala je Upravu policije da obezbjeđuje litije i istakla da jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki problem u organizaciji.

“Pozivamo Upravu policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama, takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira“, navode iz Mitropolije.

Iz Uprave policije kazali su da su njihovi pripadnici pokazali visok prag tolerancije i litije tretirali kao spontana javna okupljanja.

“Moramo biti svjesni da ostvarivanje nečijeg prava, u ovom slučaju učesnika litija na ulicama širom Crne Gore, što je nesumnjivo demokratsko pravo, ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju”, navode u Upravi policije.

Sigurnosno interesantna lica

Ističe se i da je primjetno da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali je činjenica i da litijama prisustvuju i “sigurnosno interesantna lica”, kako se navodi, od ranije poznata policiji po izazivanju incidenata.

“Sa bezbjednosnog aspekta policija cijeni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan dio njenih kapaciteta bio angažovan na obezbjeđivanju litija i iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji”, ističu u Upravi policije.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se nije usaglasilo da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dođe u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.   Protiv dolaska Đukanovića bio je Milorad Dodik, član Predsjedništva iz Republike Srpske. Razlog je Zakon o slobodi vjeroispovijesti.   

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije prihvatio je poziv crnogorskog premijera Duška Markovića za razgovor o zakonu o slobodi vjeroispovijesti.  U pismu on ističe spremnost za razgovor, ali ne o primjeni za crkvu spornih članova zakona o imovini. Vlast se još nije odredila prema stavu Mitropolije.   

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO