Princ Charles dolazi u Bosnu i Hercegovinu

Tokom posjete princ od Velsa planira i susret s britanskim vojnim osobljem (EPA)

Iz Britanske kraljevske rezidencije u Sarajevu potvrdili su da će Charles, princ od Velsa, u martu posjetiti Bosnu i Hercegovinu, a zatim zajedno s Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla, otputovati na Kipar i u Jordan, javila je Anadolija.

“Posjeta princa od Velsa Bosni i Hercegovini je pokazatelj sve veće posvećenosti Velike Britanije BiH i Zapadnom Balkanu, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svjetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopćenju.

Princ Charles posjetit će Sarajevo i Srebrenicu, gdje će obići Memorijalni centar.

U Sarajevu će se sastati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predstavnicima poslovnog svijeta, politike, kulture, civilnog društva i oružanih snaga, a predviđen je i susret s vjerskim čelnicima.

Odavanje počasti žrtvama genocida

“Ključni element bit će posjeta Memorijalnom centru u Srebrenici, kojom se obilježava 25. godišnjica genocida. Njegovo kraljevsko visočanstvo odat će počast žrtvama, u pratnji preživjelih, uključujući majke koje još uvijek traže nestale članove porodice.

Njegovo kraljevsko visočanstvo ranije se susretalo s porodicama nestalih iz BiH, ali i širom regiona, u Britanskoj kraljevskoj rezidenciji, 2017. i ponovo 2018. godine, kao i u Srebrenici i u Sarajevu. Princ će imati priliku čuti o napretku koji je postignut u pronalaženju preostalih ljudi iz cijele regije koji se još uvijek vode kao nestali”, kaže se u saopćenju.

Kako se navodi, planirano je i da posjeti britanske vojnike u Bosni i Hercegovini, ali i lokalne zanatlije i da obiđe neke od historijskih znamenitosti u starom dijelu Sarajeva.

Princ Charles posljednji je put boravio u Bosni i Hercegovini 2007.

Izvor: Agencije