Bošković: Zakon iskorišten za krstaški rat protiv Crne Gore

Tu tvrdnju Bošković zasniva na, kako je rekao, ikonografiji koja se može vidjeti na protestnim litijama, ali i iscrtavanju srpskih motiva širom Crne Gore (EPA)

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković rekao je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti iskorišten da se protiv Crne Gore povede krstaški rat, a protestne litije, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa zakonom nego je namjera da se Crna Gora predstavi kao srpska država, kojoj bi bila poništena nezavisnost izglasana na referendumu 2006, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na portal RTCG.

Tu tvrdnju Bošković zasniva na, kako je rekao, ikonografiji koja se može vidjeti na protestnim litijama, ali i iscrtavanju srpskih motiva širom Crne Gore. Prema njegovim riječima, Zakon o slobodi vjeroispovijesti ima za cilj da se Crna Gora vrati u srednji vijek, dok odnose sa Srbijom, nakon svih događanja, ocjenjuje kao najlošije od obnove nezavisnosti.

“Protesti nemaju veze sa Zakonom jer, da je tako, Zakon bi se primijenio, pa bi vidjeli da li on ugrožava bilo čija prava. Vidimo da to nije slučaj. Vidimo ikonografiju na skupovima, vidimo kako se označava teritorija Crne Gore kao srpske države, vidimo crtanje srpskih motiva”, rekao je.

Dodaje da ne postoji sila koja Crnu Goru može preobratiti u teokratsku državu i ističe da je Demokratski front (DF) “prevaziđena politička organizacija” u Crnoj Gori, a Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedini subjekt koji je mogao generirati prosrpski korpus.

Veći demokratski kapaciteti

Zbog toga su poruke koje u posljednje vrijeme stižu iz Beograda o pomoći srpskom narodu i SPC-u, tvrdi Bošković, dodatak priči da se što više građana na popisu stanovništva u Crnoj Gori 2021. izjasni kao Srbi.

“Crna Gora je država svih njenih građana bez obzira na to kako se izjašnjavaju i niko ne može da spriječi put Crne Gore ka modernoj evropskoj državi”, rekao je crnogorski ministar.

Ocjenjuje i da su sva događanja na ovim prostorima “uigrana” jer je Balkan “kroz istoriju bio mjesto gdje su se sukobljavale mnoge civilizacije”.

“Kad je u pitanju ova matrica, nema sumnje da je ona inicirana i obrazovana shodno onome što je Rusija uradila u Ukrajini, Gruziji, Moldaviji. Sve kreće frontalno iz više centara kad su tabloidi i portali u pitanju”, rekao je Bošković i dodao da se ne plaši da bi se mogao ponoviti scenarij iz 1990-ih jer su “demokratski kapaciteti država na Balkanu veći nego ‘90-ih”.

Izvor: Agencije