Litije širom Crne Gore, podrška iz Istočnog Sarajeva

Mitropolija tvrdi da će poštivati odluku nadležnih državnih organa u vezi s prijetećom epidemijom (EPA)
Mitropolija tvrdi da će poštivati odluku nadležnih državnih organa u vezi s prijetećom epidemijom (EPA)

U Istočnom Sarajevu održan je skup podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vjernicima u Crnoj Gori, a zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prenose bh. mediji.

“Ovdje smo da dignemo svoj glas otpora protiv nepravednih i zlonamjernih ljudi koji su pravdu uzeli u svoje ruke. Naše jedinstvo i naša sloga sa braćom i sestrama Crne Gore neće stati ni malaksati dokle god bezakonje ne bude povučeno”, rečeno je u istočnom Sarajevu pred nekoliko stotina građana koji su nosili zastave, ikone i baklje.

“Cetilnje i Podgorico, pozdravlja vas Istočno Sarajevo, Lovćene i Durmitore, pozdravlja vas Jahorina i Romanija”, poručeno je sa skupa koji je održan na mjestu gdje će biti izgrađen trg “Srbija”.

Okupljanje i poruke okončane su skandiranjem “Ne damo svetinje”.

Veliki broj stanovnika i vjernika iz Gacka, koji su nakon liturgije u hramu Svete Trojice, krenuli na molebni hod u Crnu Goru, zaustavljeni su na granici, prenosi Tanjug.

Učesnici litije uputili su se do manastira koji je od granice udaljen nešto manje od kilometra, a nakon što ih je zaustavio kordon policije, krenuli su nazad, prenose “Nezavisne novine” pozivajući se na ATV.

U Crnoj Gori se održavaju litije

Novosti navode da je hodočasnicima iz Gacka zabranjen ulazak uz obrazloženje da je njihov molitveni hod “ugrožavanje nacionalne sigurnosti Crne Gore i ugrožavanje sigurnosti saobraćaja”.

Širom Crne Gore i večeras se održavaju litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, javlja Tanjug.

U Podgorici se pristalice SPC-a, kao što je najavljeno, okupljaju ispred hrama Hristovog vaskrsenja. Nakon toga litija kreće ulicama glavnog grada, prenosi RTCG.

Od donjeg manastira Ostrog krenula je litija ka Nikšiću. Kolona je duža od kilometra i po, javlja TV Srpsko ujedinjenje.

Okupljeni uzvikuju “Ne damo svetinje! Branimo Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Molitvene litije održavaju se od 31. decembra kao vid protesta prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u drugoj polovini decembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Beogradske litije: Odbrana svetinja kletvama, mržnjom i Ratkom Mladićem

Srbija se u posljednjih mesec i po brzinom munje vratila zlatnom Miloševićevom dobu i pokušajima reprize ‘događanja naroda’.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO