Irak: U neredima na protestima ubijeno dvoje demonstranata

Demonstranti su zapalili sjedište Kurdske demokratske partije u provinciji Halabya (Anadolija)

Najmanje dvoje demonstranata, uključujući dijete, ubijeni su tokom nereda koji su izbili na protestima koji se, zbog izuzetno teške ekonomske situacije, održavaju na sjeveru Iraka.

Iračke snage sigurnosti otvorile su vatru na demonstrante u selu Tekiye i distriktu Seyid Sadik, navodi Anadolija, pozivajući se na neimenovani izvor.

U neredima u selu Tekiye život je izgubio jedan, a ranjeno je četvero demonstranata.

Uporedo s tim, u distriktu Seyid Sadik je ubijeno dijete.

Demonstranti su zapalili sjedište Kurdske demokratske partije u provinciji Halabya.

Institucije Kurdske regionalne uprave na sjeveru Iraka nisu se zvanično očitovale o neredima koji su izbili tokom protesta.

 

Protesti su u ponedjeljak održani i u provinciji Sulaymaniyah, a tokom tih nereda život je također izgubilo dvoje demonstranata.

U ponedjeljak su demonstranti palili zgradu Patriotske unije Kurdistana, Kurdske demokratske partije, Kurdske islamske unije i Islamske grupe.

Kurdska regionalna uprava na sjeveru Iraka poprište je duboke ekonomske krize.

Uposlenici javnog sektora u toj regiji plate ne primaju od aprila, kada je zvanični Bagdad suspendirao isplate novca zbog spora o raspodjeli prihoda od nafte i carine.

Mjesečno administraciji sjeverne iračke regije treba 700 miliona dolara za isplatu dohodaka za 1,2 miliona javnih službenika.

Izvor: Agencije