Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore podnijela ostavku

Izbor Vesne Medenice je problematizovao dio stručne javnosti smatrajući da je protivustavno da bude birana treći put.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica podnela je danas ostavku (EPA)

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica podnela je danas ostavku, prenosi Beta.

To je njen treći mandat na toj funkciji.

Njen izbor je problematizovao dio stručne javnosti smatrajući da je protivustavno da bude birana treći put. To je konstatovano i u posljednjem izvještaju EU.

“Kao što sam se u dosadašnjoj karijeri iskreno, profesionalno i odgovorno odnosila prema svakom otvorenom pitanju, pružam poslednji doprinos i lični pečat rešavanju pitanja izbora predsednika Vrhovnog suda. Iz tih razloga, postupajući u skladu sa članom 106 Zakona o Sudskom savetu i sudijama, tražim da mi prestane funkcija sudije i predsednika Vrhovnog suda Crne Gore”, saopštila je nakon Opšte sjednice Vrhovnog suda, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica.

Izgrađen sudski sistem

Ona je kazala da  je smatrala da je sudski sistem, tokom vršenja prethodnog mandata već izgrađen.

“Vrednosti, kojima sam se rukovodila kada sam prethodne godine podnela prijavu na javni oglas za predsednika Vrhovnog suda Crne Gore bile su usmerene na nastavak i unapredjenje nezavisnosti, samostalnosti, odgovornosti, kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti rada sudstva. Smatrala sam da je sudski sistem, tokom vršenja prethodnog mandata već izgradjen, te da ne postoji koncentracija moći predsednika suda, imajući u vidu njegove nadležnosti koje su važećim Zakonom o Sudskom savetu i sudijama propisane. Sklona sam i dalje tom mišljenju”, saopštila je Medenica.

Izvor: Agencije