Lajčak: Kosovo i Srbija daleko od približavanja stavova

Lajčak je rekao da objema stranama mora da budu jasno kako će sveobuhvatni sporazum izgledati u cjelini da bi se o njemu vodile suštinske rasprave.

Nalaženje zajedničkog jezika je potrebno da bi obje strane imale malo koristi za svoj narod, rekao Lajčak (Arhiva)
Nalaženje zajedničkog jezika je potrebno da bi obje strane imale malo koristi za svoj narod, rekao Lajčak (Arhiva)

Posrednik Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak izjavio je da su te dvije strane još daleko od približavanja stavova, ali da rade “trilateralni posao na rješavanju tog pitanja”, prenosi Beta.

U ekskluzivnom intervjuu za prištinsku TV Klan Kosova, Lajčak je govorio o procesu u kojem posreduje, iz svog ugla objašnjavajući stavove stranaka i vrijeme kada se može potpisati konačni sporazum dvije strane i koji su preduslovi koji moraju biti ispunjeni da bi se to dogodilo.

“Kao posrednik, nije na meni da kažem Kosovu i Srbiji da to urade. Nalaženje zajedničkog jezika je potrebno da bi obje strane imale malo koristi za svoj narod. To je ono što radimo za pregovaračkim stolom”, rekao je Lajčak.

Izgraditi zajednički sporazum

On je, između ostalog, rekao da se “sveobuhvatan sporazum ne može postići bez razgovora o pitanju statusa”.

“Obje strane to znaju i izrazile su svoje stavove o tome. Međutim, moramo da izgradimo zajednički sporazum o ostalim elementima sporazuma kako bismo bili spremni da razgovaramo o statusu”, ukazao je on.

Lajčak je rekao da objema stranama mora da budu jasno kako će sveobuhvatni sporazum izgledati u cjelini da bi se o njemu vodile suštinske rasprave, ali da još nisu stigli do tog trenutka.

Izvor: Agencije

Povezane

Sporazum koji su u Bijeloj kući, s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti ne uključuje međusobno priznanje, ali prema ocjeni potpisnika, vodi ka normalizaciji odnosa. Iako su se Beograd i Priština obavezali na ekonomsku saradnju, sporazum će, prema ocjenama stručnjaka, najveću korist donijeti Sjedinjenim Američkim Državama i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO