Đukanović: Gašenje Montenegro Airlinesa čisti populizam

Crna Gora osnovala je Montenegro Airlines 1994. dok je bila u zajednici sa Srbijom.

Ne možemo da donesemo nijednu zakonitu odluku kojom ćemo pomoći Montenegro Airlinesu, saopštio je ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić (Al Jazeera)
Ne možemo da donesemo nijednu zakonitu odluku kojom ćemo pomoći Montenegro Airlinesu, saopštio je ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić (Al Jazeera)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je najava Vlade Crne Gore da ugasi nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines  čist populizam, sa moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju.

“Ugasiti biznis je jednostavno i brzo, čak i nacionalnu aviokompaniju. Ali može biti i veoma rizično i nepromišljeno, posebno u zemlji koja četvrtinu svog BDP stvara u turizmu, a koja nije iskoristila ni 50 posto svojih potencijala u toj djelatnosti”, naveo je Đukanović na Twitteru.

“Neće ih ni iskoristiti bez lakše dostupnosti destinacije, a nje nema, između ostalog, i bez nacionalnog avio prevoznika. O tom našem nacionalnom, razvojnom interesu niko neće brinuti osim naše Vlade”, dodao je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, današnja odluka Vlade nije izraz takve brige.

“Prije bih rekao da je riječ o čistom populizmu, sa moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju”, zaključio je Đukanović.

Gašanje aviokompanije

Nova crnogorska vlada odlučila je u četvrtak da će ugasiti nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines koja godinama posluje s gubitkom i istodobno najavila da će osnovati novu kompaniju.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić izjavio je na konferenciji za novinare da će gašenje državu stajati oko 50 miliona eura.

“Veliku žabu treba progutati odmah. Za tu kompaniju ne postoji nijedan jedini zakonit način da je spasimo”, rekao je Bojanić, prenijela je Hina.

Radnici bez plaće

Dodao je da radnici nisu primili plaću za posljednja dva mjeseca i da im od 2016. nisu uplaćivani doprinosi.

Većina aviona je iznajmljena i kompanija praktično nema imovine, izjavio je ministar finansija Milojko Spajić. Dodao je da je osnovana radna skupina koja će se baviti osnivanjem nove aviokompanije.

Ukupna pomoć države Montenegro Airlinesu je od 2012. iznosila 155 miliona, a gubitak u prvih devet mjeseci 2020. je 14,9 miliona eura.

Crna Gora osnovala je Montenegro Airlines 1994. dok je bila u zajednici sa Srbijom, a prvi let obavljen je 1997. Flotu danas čine tri aviona tipa Embraer 195 i jeda Fokker 100, a u kompaniji je zaposleno nešto više od 300 radnika.

Izvor: Agencije

Povezane

Crnogorska vlada sa 155 miliona eura pomaže nacionalnom prijevozniku Montenegro Airlinesu. Hoće li sredstva iz džepova građana biti utrošena za gubitaša bez perspektive? Novo odgađanje primjene zakona usvojenog prije šest godina u Srbiji. Može li visina primanja u javnom sektoru biti pravednije određena? Kako je saga o Brexitu, koja traje tri i po godine, naštetila […]

Crnogorska vlada će sa 155 miliona eura pomoći nacionalnog avioprijevoznika Montenegro Airlines. Preduzeće u ovom trenutku duguje gotovo 90 miliona eura, trećinu novca Aerodromima Crne Gore, koji su u procesu davanja pod dugoročnu koncesiju. Dok u Vladi smatraju da će to omogućiti tržišno poslovanje kompanije i pozitivan efekat na ekonomiju, dio opozicije i stručne javnosti […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO