Anketa: Tito najzaslužniji za makedonsku državu

Više od 50 posto ispitanika ankete koja je provedena u online formi smatra da je doživotni predsjednik SFRJ najzaslužniji za kreiranje makedonske države.

Anketa je provedena u online formatu na uzorku od 2.908 ispitanika (EPA)

Doživotni predsjednik nekadašnje SFRJ Josip Broz Tito najviše je zaslužan za kreiranje makedonske države, pokazali su rezultati online ankete koju je proveo makedonski istraživački centar Makfaks, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal a1on.

Na pitanje “Ko je najviše zaslužan za kreiranje makedonske države?” 56 posto ispitanika je odgovorilo – Tito.

Za revolucionara i jedan od osnivača VMRO-a Goce Delčeva glasalo je 18,5 posto ispitanika, dok je 14,5 posto ispitanika odgovorilo da je to Metodija Andonov Čento.

Online format ankete

Samo 11 posto ispitanika smatra da je prvi predsjednik nezavisne Makedonije Kiro Gligorov najviše zaslužan za makedonsku državu.

Anketa je provedena u online formatu na uzorku od 2.908 ispitanika, koji su mogli glasati preko 14 web stranica u trajanju od 24 sata, odnosno od 13. decembra u 14:00 sati do 14. decembra u 14:00 sati.

Od ukupnog broja ispitanika 45,8 posto su žene, a 54,2 posto muškarci.

Izvor: Agencije

Povezane

U Skoplju je počela sjednica zajedničke komisije makedonskih i bugarskih historičara o spornim historijskim i obrazovnim pitanjima između dvije zemlje. Tokom dvodnevnog zasjedanja bit će raspravljano o događajima i ličnostima iz 19. i početka 20. vijeka. Na posljednjem sastanku, prije skoro godinu dana, došlo je do neslaganja oko etničke pripadnosti historijske ličnosti Goce Delčev, revolucionara […]

Published On 15 Oct 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO