Krivokapić predložio strankama kandidate za ministre

Zdravko Krivokapić vjeruje da će do 8. novembra moći izaći s prijedlogom za sastav nove vlade (EPA)
Zdravko Krivokapić vjeruje da će do 8. novembra moći izaći s prijedlogom za sastav nove vlade (EPA)

U Podgorici je u četvrtak održan sastanak mandatara Zdravka Krivokapića s predstavnicima stranaka vladajuće većine, kojima su predstavljeni kandidati za ministre ekspertske vlade.

Prije nego što prijedlog bude dostavljen Skupštini Crne Gore na potvrđivanje, mandatar treba dobiti saglasnost stranaka vladajuće koalicije.

Dritan Abazović ministar odbrane?

Mandatar je za potpredsjednika vlade i ministra odbrane predložio lidera URA-e Dritana Abazovića, pišu Vijesti, pozivajući se na nezvanična saznanja.

Ukoliko taj prijedlog stranke parlamentarne većine odbiju, rješenje za ministra odbrane je Krsto Perović, prenosi Tanjug.

Perović je radio u Misiji Crne Gore pri NATO-u dok je na vlasti bila Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića.

Podgoričke Vijesti, pozivajući se na svoja saznanja, pišu da je mandatar za ministra javne uprave, digitalnog društva i medija predložio Tamaru Srzentić, za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića, a za resor unutrašnjih poslova Nikolu Terzića.

Za ministara vanjskih poslova je predložen Ðorđe Radulović, za resor ekonomskog razvoja Jakov Milatović, a za ministra kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Nova vlada na sedam stubova

Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložen je Aleksandar Stijović, za resor prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, a za resor zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Za ministra pravde, manjinskih ljudskih prava predložen je Vladimir Leposavić, a za resor finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Kada je imenovan za mandatara, Krivokapić je najavio kako vjeruje da će do 8. novembra moći izaći s prijedlogom za sastav nove vlade.

Na nedavnom sastanku s liderima i predstavnicima pobjedničkih koalicija dogovoreno je da one podrže novu vladu, a Krivokapić je tada saopćio da će ona biti ekspertska.

Zdravko Krivokapić saopćio je u četvrtak navečer da će nova vlada počitavati na sedam stubova i predstavio članove budućeg kabineta.

“Sedam je stubova na kojima počiva naša vlada – pet su prepoznati kao elementi kojima se prepoznaje rad na prostorima Evropske unije“, rekao je on.

„Prvi stub obuhvata zelenu ekonomiju, drugi digitalnu transformaciju, treći je regionalna saradnja i povezanost, četvrti je unapređenje konkurentnosti. Peti je socijalna zaštita, šesti je društveno jednake šanse”, kazao je Krivokapić i dodao da je sedmi proces integracija ka EU.

“U tom dijelu opredijelili smo se za 12 ministarstava”, rekao je mandatar u videoobraćanju javnosti.

Objasnio je da zbog pandemije korona virusa nije organizirao konferenciju za novinare i podsjetio na sporazum nakon izbora da će vlada biti ekspertska, prenosi Tanjug, pozivajući se na Vijesti.

Samo su obrazovani verificirani i vrednovani

“Prilikom dosadašnjeg rada opredijelili smo se da prvi korak bude racionalizacija, koja će dati odgovor na sve izazove koji su specifični za Crnu Goru”, kazao je Krivokapić.

Naveo je da je napravljen specifičan model, a da će se fokusirati na vladavinu prava i borbu potiv korupcije i teškog i organiziranog kriminala.

“Drugi dio su finansije i ekonomija. Želimo da finansije budu stabilne, a ekonomija tako održiva da vidimo boljitke svakim danom u svakom pogledu”, rekao je Krivokapić.

Dodao je da je sljedeći element koji mora biti obrađen obrazovanje, jer samo onaj koji ima znanje može biti na tržištu verificiran i vrednovan bez obzira da li je u ili van Crne Gore.

“U periodu kada je naše zdravlje ugroženo virusom, koji ne zaobilazi ni Crnu Goru, taj fundament je četvrta karakteristika, koja predstavlja zdravlje”, kazao je mandatar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO