Serwer: Biden će se vratiti tradicionalnijoj američkoj politici na Balkanu

Ne znači da će buduća vlada SAD-a ignorisati sve poteze Trumpove administracije, kaže profesor Daniel Serwer (Al Jazeera)
Ne znači da će buduća vlada SAD-a ignorisati sve poteze Trumpove administracije, kaže profesor Daniel Serwer (Al Jazeera)

Profesor na washingtonskom univerzitetu „Johns Hopkins“ Daniel Serwer izjavio je da vjeruje da će biti velikih promjena u američkoj vanjskoj politici po dolasku nove adminstracije i da će se budući predsjednik Joe Biden vratiti tradicionalnijoj američkoj politici na Balkanu.

“To je davanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ali ne znači da će buduća vlada  ignorisati sve poteze Trumpove administracije”, kazao je Serwer za Glas Amerike, prenosi agencija FoNet.

Prema njegovim riječima, Washington će ostati pri ideji da bi odnosi između Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pokušati da dalje radi na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trumpova administracija potpisala u septembru u Bijeloj kući mali korak u pravom smjeru.

“Poznato je da su, u osnovi, sve zemlje Balkana posvećene takozvanom mini Schengenu, a mislim da će za Kosovo i Srbiju biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju ako to čine sve zemlje Balkana, odnosno ako to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi”, kazao je Server.

Vučić ne želi da bude predsjednik koji će priznati Kosovo

Serwer dodaje da očekuje i podsticaj za postizanje političkog sporazuma Srbije i Kosova zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu dvije države, ali ističe da nije siguran da je to moguće postići.

“Iskreno govoreći, mislim da je Aleksandar Vučić sasvim jasno stavio do znanja da ne želi da bude predsjednik Srbije koji će priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, a to je ono što je potrebno za stvarnu normalizaciju. Ako on to nije spreman, taj aspekt će biti odgođen na veliko razočaranje kosovskih vlasti”, kaže Serwer.

Na pitanje da li vjeruje da bi Srbija i Kosovo mogli postići sporazum u narednih nekoliko mjeseci, kao što to najavljuju visoki zvaničnici Evropske unije, Serwer kaže da su diplomate plaćene da budu optimisti, ali da on to nije.

“Nisam siguran kome bi u SAD-u taj posao mogao biti povjeren u narednih nekoliko mjeseci. Formiranje nove administracije potrajat će do proljeća i taj proces neće ići lako, tako da mislim da će za sve biti potrebno više vremena. Potrebno je da bude postignut dobar sporazum, a u ovom trenutku to možda još nije moguće”, rekao je Server.

Izvor: Agencije


Povezane

Kako će izgledati SAD nakon odlaska Donalda Trumpa? Ko su ljudi koji su glasali za Trumpa i šta možemo očekivati od njega u budućnosti? Do kakvih bi promjena prema Zapadnom Balkanu moglo doći s novim predsjednikom Bidenom?O ovim temama smo razgovarali sa Danielom Serwerom, profesorom na Univerzitetu Johns Hopkins.

„Ako ne prizna Kosovo to će staviti Srbiju u tešku poziciju, biće suočena s konstantnim problemom koji naginje ka nacionalističkoj strani i to može biti prepreka za članstvo u Evropskoj uniji… Vučić bi mogao tražiti zauzvrat nešto od EU-a, možda bi tražio novac od SAD-a, ili možda brži ulazak u EU, Priština vrlo malo može […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO