Zaev tvrdi da su Skoplje i Sofija blizu dogovora

Vjerujem da će naše radne grupe pronaći rješenje, kaže Zoran Zaev (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je ponedjeljak kako očekuje postizanje dogovora s Bugarskom te da vjeruje da će se to dogoditi tokom druge sjednice Evropskog vijeća u decembru i sastanka s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

“Vjerujem da će naše radne grupe pronaći rješenje”, rekao je on, napominjuću da se ideje o dogovoru razvijaju u duhu dostojanstva dvije prijateljske nacije, prenosi Tanjug.

Zaev je kazao da cijeni što Bugarska prepoznaje makedonski jezik i makedonski identitet kao realnost te da je u razgovorima Bugarske i Sjeverne Makedonije fokus na pronalasku rješenja.

“Ne razgovaramo o koncesijama. Razgovaramo o rješenjima koje predlažu obje strane. Postoji način da se riješi situacija. Još jednom, drago mi je da Bugarska prepoznaje makedonski jezik i makedonski identitet kao našu realnost”, rekao je Zaev.

Bez početka pregovora s EU-om

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je ranije da je Bugarska odbila odobriti pregovarački okvir Evropske unije za Sjevernu Makedoniju, blokirajući zvanični početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije.

Ranije je navedeno da će Bugarska to uraditi ukoliko Sjeverna Makedonija ne prihvati “historijsku realnost” da makedonski jezik ima bugarske korijene i da se može tretirati samo kao “službeni jezik Republike Sjeverne Makedonije”, ali ne i kao “makedonski jezik”.

Zaharijeva je rekla da Sofija za sada ne može odobriti početak dugo odlaganih pristupnih pregovora između 27-članog bloka i Sjeverne Makedonije, zbog otvorenih sporova oko historije i jezika.

Izvor: Agencije